TikTok će tužiti SAD zbog prijetnje zabranom | Jabuka.tv

TikTok će tužiti SAD zbog prijetnje zabranom

Donald Trump je izvršnom predsjedničkom naredbom pokušao zabraniti TikTok i narediti njegovom vlasniku da proda američki dio poslovanja. Ovi sada najavljuju tužbu.

Oni koji su mislili da će se kineski ByteDance, vlasnik popularne društvene mreže TikTok tek tako predati u srazu s američkim vlastima, prevarili su se. Ovoga je vikenda iz ove kompanije službeno potvrđeno kako će protiv Trumpove administracije, koja pokušava zabraniti TikTok u SAD-u, biti pokrenut sudski proces.

Nema predaje

Sudska tužba odnosit će se na prvu izvršnu naredbu predsjednika Donalda Trumpa, potpisanu 6. kolovoza, u kojoj se pokušava revidirati poslovanje ByteDancea, te koja ih praktički stavlja na crnu listu onih s kojima američki pojedinci i poslovni subjekti ne smiju poslovati.

Osnova tužbe bit će nedostatak poštenog procesa i prilike da se sagledaju činjenice i sasluša što druga strana ima za reći. ByteDance argumentira da je ta izvršna naredba zapravo uplitanje vlasti u poslovanje i pregovore između privatnih kompanija, piše Bug.hr.

Izvršnu naredbu će pokušati osporiti tužbom koja će biti podignuta u ponedjeljak. O eventualnoj prodaji TikTokovog američkog dijela poslovanja Microsoftu ili Oracleu, čime bi se zabrana mogla izbjeći, za sada nisu iznijeli nikakve informacije.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: