TikTok bilježi nevjerojatan rast popularnosti

Porast popularnosti TikToka posljednjih godina je nevjerojatan, a velika popularnost, odnosno rastući broj korisnika odražavaju se i na njihove prihode od oglašavanja.

Još prošle po tom parametru (zaradi od oglašavanja), premašili su Snapchat, omiljenu društvenu mrežu tinejdžera i mladih.

Za ovu godinu predviđanja za rast prihoda od oglašavanja TikToka još su veća te bi oni trebali porasti čak tri puta u odnosu na 2021. godinu. Ne samo da će po tim prihodima ove godine prestići i Twitter, nego bi oni trebali biti veći od zarade Snapa i Twittera zajedno.

Prema podacima Insider Intelligencea, zarada TikToka od oglašavanja u 2022. trebala bi doseći čak 11 milijardi dolara, dok bi tijekom ove godine Twitter trebao okrenuti 5,58 milijardi dolara, a Snap 4,86 milijardi dolara. Ako se takav strelovit rast TikToka i zarade od reklama nastavi, kompanija bi već za dvije godine mogla zaprijetiti i YouTubeu koji od oglašavanja ostvaruje prihode od 23,6 milijardi dolara.

Iako je to puno manje od očekivanih prihoda Facebooka i Instagrama koji bi te godine trebali doseći čak 85, odnosno 82 milijarde dolara (podaci Insider Intelligencea), Mark Zuckerberg ima razloga za zabrinutost. Naime, TikTok ne samo da je sve popularniji (ima oko 1,5 milijardi korisnika), dok je Facebook zabilježio pad broja korisnika, već je TikTok dominantan među korisnicima starim između 18 i 25 godina.

Također, iako je njegovo korištenje zabranjeno mlađima od 13, istraživanja pokazuju da čak 16 posto djece stare samo 3-4 godine pregledava sadržaj na ovoj društvenoj mreži, a ta se brojka penje na skoro 30 posto kada su u pitanju djeca između 5 i 7 godina.

Također, kako upozorava analitičar Jamie MacEwan, dio mladih već je napustio Facebook, dok je vrijeme koje mladi između 18 i 24 godina u Velikoj Britaniji provode na TikToku jednako vremenu koje provode na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu – zajedno.

Zanimljivo, usprkos problemima koje je TikTok imao u SAD-u – pod pritiskom Trumpa jedno je vrijeme čak bila aktualna prodaja internacionalnih operacija kineske tvrtke ByteDance američkim kompanijama, najveće prihode trebali bi ostaviti upravo u ovoj zemlji, oko 6 milijardi dolara.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.