Oklopna vozila pred sjedištem Vlade RS, policija tvrdi da je Dodik ugrožen

Policija Republike Srpske u srijedu je rasporedila oklopna vozila pred sjedištem entitetske Vlade u Banjoj Luci a iz MUP-a RS je istodobno priopćeno kako su mjere osiguranja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika podignute na najvišu razinu.

Najmanje dva teška oklopna vozila s oznakama policijske protuterorističke postrojbe (SAJ) od jutarnjih su sati postavljena uz ulaz u sjedište vlade RS a o razlozima nije ponuđeno nikakvo pojašnjenje.

IZ MUP-a RS priopćili su samo kako su “od partnerskih službi” dobili obavjest kako postoji mogućnost da “određena skupina” ugrozi sigurnost Dodika i članova njegove obitelji pa su stoga mjere njihiva osiguranja podignute na najviši stupanj.

Policija RS pojačala je djelovanje dan nakon što je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt suspendirao zakon kojim je entitetski parlament pokušao preuzeti vlasništvo nad nekretninama koje pripadaju BiH kao državi.

Dodik je odmah nakon toga izjavio kako ne priznaje Schmidta niti njegov mandat te je najavio kako odluke visokog predstavnika neće poštovati.

Dodik: Schmidtu preporučujem da kupi kartu za Njemačku u jednom pravcu

Više volim potporu naroda nego zapadnih birokrata koji nam nameću svoja pravila, kazao je Dodik kako su ga u srijedu citirali lokalni mediji u RS.

Dodiku se u srijedu u osudama visokog predstavnika pridružio i njegov stranački suradnik i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija koji je izjavio kako je Schmidt došao u BiH “da bi unesrećio srpski narod”.

Siguran sam da ni vladajući ni oporba neće prihvatiti Schmidtovu odluku, kazao je Tegetija novinarima u Banjoj Luci.

Potporu Dodiku i vlastima RS dalo rusko veleposlanstvo u BiH

Potporu Dodiku i vlastima RS u srijedu je dalo i rusko veleposlanstvo u BiH.

U posebnoj izjavi u povodu odluke o suspenziji spornog zakona u RS naveli su kako Schmidta ne smatraju legitimnim visokim predstavnikom pa tako i sve njegove odluke smatraju nezakonitima a od Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) zatražili su poništavanje nametnih mjera.

Ukoliko pojedini članovi Upravnog odbora PIC-a nastave popuštati samovolji Christiana Schmidta, posebice ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BiH, onda će sva odgovornost za moguću destabilizaciju u BiH pasti na predstavnike međunarodne zajednice, stoji u priopćenju veleposlanstva Rusije.

Schmidtovom odlukom zakon o nepokretnoj imovini RS suspendiran je do pravorijeka Ustavnog suda BiH, a zahtjev za ocjenu ustavnosti u srijedu je podnijela skupina zastupnika Stranka demokratske akcije (SDA) u Parlamentu BiH.

Schmidt počeo koristiti velike ovlasti, suspendirao zakon usvojen u RS

(www.jabuka.tv)

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.