Tijesna Erdoganova pobjeda na referendumu: Turska ide u veliku ustavnu reformu

Tijesnom većinom na ustavnom referendumu u Turskoj, prema podacima Vrhovnog izbornog povjerenstva Republike Turske (YSK), pobijedila je opcija koja podržava izmjenu sustava vlasti pri čemu će veće ovlasti dobiti predsjednik Republike.

Razlika je okviru dva posto u korist reformi koje je inicirao aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

‘Za’ je glasovalo 51,39 posto, dok je ‘protiv’ zaokružilo 48,55 posto, a na osnovu 98 posto prebrojanih biračkih mjesta u Turskoj i izvan nje.

Predstavnici opozicije tvrde da je bilo neregularnosti tijekom glasovanja te su najavili žalbu.

Vrhovno izborno povjerenstvo Republike Turske (YSK) priopćilo je da je 86 posto birača izašlo na referendum. Za večeras je najavljeno je i obraćanje premijera Binaly Yildirima, a istanbulski trg Taksim zatvoren je za promet iz sigurnosnih razloga.

U prvim reakcijama, zamjenik premijera Veysi Kaynak rekao je da su očekivali veću podršku reformama, ali da je i dalje većina za uvođenje predsjedničkog sistema.

Veliki gradovi Ankara, Istanbul i Izmir su tijesno protiv reformi, ali je na razine cijele Turske većina ipak podržala najveću reformu države još od vremena osnivača turske republike Kemala Ataturka.

Predložena reforma predviđa, između ostalog, jačanje ovlasti predsjednika države, a ukidanje funkcije premijera.

Predsjednik će, prema novim propisima, moći zadržati veze i s političkom strankom što do sada nije bilo moguće.

Predloženo je i da se prvi predsjednički izbori, kada budu usvojene ustavne odredbe održe u studenom 2019. godine.

Mandat predsjednika će trajati pet godina i ista osoba će tu funkciju moći obnašati najviše dva mandata.

Parlament će povećati broj zastupnika sa 550 na 600, a kandidati na parlamentarnim izborima će moći biti svi građani Turske s napunjenih 18 godina. Dosad su kandidati mogli biti osobe s navršenih 25 godina.

Ranije tijekom dana, tri osobe su poginule u razmjeni vatre u Diyarbakıru, ali nije potvrđeno da pucnjava ima veze sa referendumom.
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.