Tihomir Orešković predstavio sastav nove Vlade RH

Mandatar Tihomir Orešković predstavio je u četvrtak na novinskoj konferenciji popis ministara koje će u petak Hrvatskom saboru predložiti za novu Vladu.

Orešković je kazao kako je u posljednjih 10 do 15 dana imao više od 60 sastanaka s vrlo kvalitetnim ljudima iz svijeta businessa, akademske zajednice i iz javnog sektora te da je na kraju izabran vrlo kvalitetan tim, koji je nazvao “zdravim miksom mladih i novih ljudi, koji će vrlo pozitivno zajedno surađivati”, javila je Hina.

Kazao je i kako je s predloženim ministrima jutros održao sastanak koji je bio “vrlo pozitivan i pun energije i ovaj je tim spreman raditi” te da su svi koji su ušli u ovaj proces “spremni za svaki izazov ispred nas”.

Novinarima je prije obraćanja mandatara Oreškovića podijeljen popis predloženih ministara, na kojem nije naveden ministar unutarnjih poslova, a neslužbeno se doznaje da je to Vlaho Orepić, prvi zapovjednik Ratne luke u Pločama i aktivist.

Prema tom popisu, prvi potpredsjednik Vlade biti će predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, dok će čelni čovjek MOST-a Božo Petrov biti potpredsjednik Vlade.

Za ministra financija odabran je Zdravko Marić, menadžer iz Agrokora, a ministra vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a.

Za ministra gospodarstva predlaže se Tomislav Panenić, načelnik općine Tompojevac, obrane Josip Buljević, savjetnik predsjednice Republike Hrvatske, pravosuđa Ante Šprlje, sudac iz Metkovića, a uprave Dubravka Jurlina Alibegović s Ekonomskog instituta Zagreb.

Ministarstvo poduzetništva i obrta trebao bi preuzeti Darko Horvat, predsjednik međimurskog HDZ-a, rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, predsjednica HDZ-ovog Odbora za umirovljenike, mirovinski sustav i socijalnu politiku, a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Novog Vinodolskog i član Predsjedništva HDZ-a.

Za ministra poljoprivrede predložen je Davor Romić, s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, turizma Anton Kliman, poduzetnik i dopredsjednik istarskog HDZ-a, zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, načelnik općine Nerežišća, a branitelja Mijo Crnoja, umirovljeni pukovnik.

Ministrom zdravlja trebao bi postati Dario Nakić, bivši ravnatelj zadarske Opće bolnice, znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, s Filozofskog fakulteta u Rijeci, kulture Zlatko Hasanbegović s Instituta Ivo Pilar, regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije, a socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, bivša ravnateljica Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Konačni sastav Vlade RH:

Premijer: Tihomir Orešković
Potpredsjednici: Tomislav Karamarko, Božo Petrov
Ministarstvo financija: Zdravko Marić
Ministar zdravlja: dr. Dario Nakić
Ministarstvo gospodarstva: Tomislav Panenić
Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova: Tomislav Tolušić
Ministarstvo pravosuđa: Ante Šprlje
Ministarstvo uprave: Dubravka Jurlina Alibegović
Ministarstvo obrane: Josip Buljević
Ministarstvo vanjskih poslova: Miro Kovač
Ministarstvo znanosti: Predrag Šustar
Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture: Oleg Butković
Ministarstvo zaštite okoliša: Slaven Dobrović
Ministarstvo poljoprivrede: Davor Romić
Ministarstvo poduzetništva: Darko Horvat
Ministarstvo rada i mirovinske politike: Nada Šikić
Ministarstvo graditeljstva: Lovre Kuščević
Ministarstvo unutarnjih poslova: Vlaho Orepić
Ministarstvo turizma: Anton Kliman
Ministarstvo branitelja: Mijo Crnoja
Ministarstvo kulture: Zlatko Hasanbegović
Ministarstvo socijalne skrbi: Bernardica Juretić

(Fena)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.