TIBiH: Građani najviše prijavljuju korupciju u zapošljavanju

Više od 1.000 građana se tijekom 2016. obratilo Transparency Internationalu u Bosni i Hercegovini (TIBiH) putem besplatne telefonske linije za prijavu korupcije 0800 55555 i tako dobilo pravni savjet, a TIBiH je djelovao u više od 200 slučajeva različitih oblika nepravilnosti na osnovu prijava građana.

Već godinama najveći broj prijavljenih slučajeva (40 posto), odnosi se na sektor državne uprave, nakon čega slijede prijave iz sektora obrazovanja i pravosuđa, istaknula je na konferenciji za novinare glasnogovornica TIBiH Ivana Korajlić.

Građani najviše prijavljuju nepravilnosti i koruptivne prakse u procesu zapošljavanja, na što odlazi više od pola ukupnih prijava.

Prijave u vezi s procesima zapošljavanja uglavnom se odnose na prigovore u vezi s načinom kako je provedena natječajna procedura, nedostatak transparentnosti u vezi s natječajnom procedurom, kao i na zloupotrebu diskrecijskih prava rukovoditelja.

Upravo zbog ovakvoga trenda, TIBiH je pokrenuo i inicijative za unaprjeđenje procedura zapošljavanja u javnoj upravi na različitim razinama vlasti, ali i u sektoru obrazovanja. Također, TIBiH je postupajući po prijavama građana uspio poništiti neke od spornih slučajeva zapošljavanja. Najskoriji ovakav primjer je poništenje ugovora o zapošljavanju Sanje Radojičić u Elektroprijenosu BiH, gdje je TIBiH utvrdio da su prekršene odredbe Zakona o radu u institucijama BiH te je po inicijativi TIBiH upravni inspektor naložio Elektroprijenosu da otkloni nepravilnosti, nakon čega je Elektroprijenos poništio ugovor o angažmanu Radojičić na mjestu savjetnika direktora.

U sklopu aktivnosti na izgradnji sudske i institucionalne prakse u oblasti pristupa informacijama, TIBiH je u 2016. pokrenuo čak 58 sudskih sporova protiv institucija zbog kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama.

Najveći broj ovih sporova pokrenut je protiv javnih poduzeća koja su odbila dostaviti ugovore o javnim nabavkama te popise zaposlenih koje je TIBiH tražio u okviru istraživanja o transparentnosti javnih poduzeća. U 2016. je u korist TIBIH doneseno 13 presuda u upravnim sporovima, koje je TIBIH pokretao prethodnih godina također zbog pogrešne primjene i kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama.

TIBiH je dobio tri tužbe zbog nedostavljanja podataka o stanju u bankarskom sektoru u Republici Srpskoj koji je pod povećanom lupom javnosti još od zatvaranja Bobar banke, a Agencija za bankarstvo nikada nije javno objasnila svoj rad.

Također, TIBiH će nastaviti i dalje pružati besplatnu pravnu pomoć građanima u vezi sa svim nepravilnostima, narušenim pravima ili slučajevima korupcije, te poziva građane da se obrate Centru za pružanje besplatne pravne pomoći TIBiH putem besplatne telefonske linije 0800 55555 ukoliko imaju saznanja o slučajevima korupcije ili ukoliko im je potreban pravni savjet.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.