Terorist koji je u BiH pokušao izvesti napad osuđen je na 15 godina zatvora

Sud u Grčkoj je osudio Mirsada Bektaševića, državljanina Švedske porijeklom iz Srbije, te 20-godišnjaka iz Jemena na po 15 godina zatvora zbog pokušaja da iz Grčke pređu u Tursku noseći vojnu opremu u namjeri da se priključe terorističkoj organizaciji u Siriji, prenose grčki mediji. Odvjetnici dvojca su najavili žalbu na presudu, ali će osuđenici ostati u pritvoru do okončanja postupka.

Kao što je ranije objavljeno, švedski državljani sletjeli su u Atinu početkom prošle godine, odakle su se ukrcali na autobus u sjevernom gradu Aleksandropolisu, gdje su planirali ući u drugi autobus do Turske. Uhićeni su tijekom slučajne provjere prtljaga gdje im je pronađeno oružje.

Bektašević je rođen 1987. godine u Novom Pazaru, a u Švedskoj živi od 1994. godine.

On je 2005. godine uhićen u Sarajevu, a 2007. i osuđen pred Sudom BiH zbog terorističkih planiranja. Tada je osuđen zajedno s Abdulkadirom Cesurom i Bajrom Ikanovićem. Njih trojica su 14. listopada 2005. godine doputovali u Sarajevo u namjeri da na području BiH i drugih europskih država izvrše terorističke napade.

Napadima su, kako je navedeno imali namjeru prisiliti BiH i druge zemlje da povuku svoje vojnike iz Afganistana.

Ikanović im je tada nabavio oko 20 kilograma eksploziva, a uspjeli su izraditi i samoubilački pojas.

Također, prilikom pretresa prostorija pronađeni su i medijski zapisi sa snimcima na kojima su jasno iskazali namjeru izvršenja napada. Bektašević je tada osuđen na 15 godina i četiri mjeseca zatvora, a odlukom Apelacijskog odjeljenja Suda BiH kazna mu je smanjena na osam godina i četiri mjeseca. Pušten je iz zatvora nakon što je odležao dvije trećine kazne.

Bektašević je već bio na sirijskom ratištu, a 2015. je u tri navrata iz Srbije pokušao ući u BiH. Nakon trećeg pokušaja izrečena mu je trajna zabrana ulaska u BiH.

(Fena)


1 komentar

  • Što je sa teroristima i nalogodavcima koji su ubili Ugljena,Jozu Leutara,Delalića i druge u BiH-ni. Takvi teroristi su puno opasniji od ovog bradonje sa slike.Tko su nalogodavci,tko je taj tko može opstruirati te procese,narediti uništenje dokaza,istrage preusmjeriti na nedužne ljude. To je pitanje svih pitanja u BiH-ni.Tko vodi i upravlja onda ovom državom BiH-nom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.