Telefonsku govornicu pretvorio u knjižnicu

Novi Sad već treću godinu zaredom 6. travnja dobija mini knjižnicu u jednoj od gradskih telefonskih govornica.

Ove godine na Bulevaru oslobođenja, najprometnijem novosadskom bulevaru jedna telefonska govornica dobila je policu s tridesetak knjiga različitog žanra koje je, kao i prethodne tri godine, ljubiteljima knjige donirao Slobodan Šušnjević fotoreporter ”Dnevnika” i građanski aktivist, javlja agencija Anadolija.

U izjavi za Anadoliju Šušnjević ističe da ovu akciju organizira u sjećanje na 6. travanj 1941. godine kada su zrakoplovi nacističke Njemačke bombardirali više gradova u Jugoslaviji, među njima i Beograd, gdje je sa zemljom sravnjena Narodna biblioteka i značajan književni fond izgorio.

“Jedan od načina da očuvamo sjećanje na književni fond i opismenjenu povijest Narodne biblioteke, je da koristimo knjige. Neke da podmetnemo pod glavu, neke da popravimo hod, a neke i da pročitamo. Uživajte u mirisu knjiga i mudrostima u njima napisanim”, poručio je Šušnjević posjetiteljima ove neobične knjižnice na otvorenom.

Kako kaže, ovaj datum obilježava još od 1986. godine kada se s nekolicinom prijatelja dogovorio da svatko od njih 6. travnja kupi po jednu knjigu.

“Prije dvije godine želio sam da ovaj datum obilježim na drugačiji način. Napravio sam malu knjižnicu u telefonskoj govornici i svake godine biram drugu govornicu na kojoj postavim policu s knjigama. Knjige skupljam tijekom godine na akcijama, neke mi daju prijatelji, a neke su i iz moje kolekcije. Građani ove knjige mogu slobodno odnijeti na čitanje”, kaže Šušnjević.

On navodi da ova neobična knjižara vrlo brzo ostane bez knjiga i nada se da je, svatko tko je ponio kući knjigu, uzeo s namjerom da je pročita i ima u kolekciji.

“Nadam se da će i ove knjige odnijeti Novosađani kako bi ih čitali, ali uvijek postoji mogućnost da završe na trokolici ili u reciklaži”, kaže sugovornik Anadolije.

Šušnjević, koji je po obrazovanju učitelj, poznat je među novinarima kao izuzetno kreativan čovjek koji je u stanju da uz pomoć priručnih materijala izradi neki zanimljiv predmet ili osmisli akciju koja razveseli ljude. Jedna od njih je akcija “ponesi osmjeh”, koju je osmislio praveći ceduljice sa ”smajlićima” koju je svatko mogao otvoriti i ponijeti sa sobom.

U zgradi ”Dnevnika” je, uz pomoć gumice, na unutarnjim zidovima naslikao Ivu Andrića, Che Guevaru koje i danas može vidjeti svako tko prolazi između drugog i četvrtog kata ”Dnevnikove” deseterokatnice.

”Vjerujem u spas kroz stvaralaštvo, a onda aktivizam dolazi sam po sebi. Sve što radim i stvaram, dobiva oblike aktivizma. Sudjelujem u akcijama, jer želim biti dio nečega. Pronalazim se u tome”, poručuje Šušnjević u razgovoru za agenciju Anadolija.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.