Tamburaški koncert oduševio publiku u Širokom Brijegu

U organizaciji Glazbene škole Široki Brijeg u četvrtak je u kinu Borak u Širokom Brijegu održan tamburaški koncert Glazbene škole i prijatelja pod nazivom “U san mi dođu tambure”.

Koncert je bio prilika za sve ljubitelje tamburaške glazbe, a ispunjena dvorana kina Borak mogla je vidjeti i poslušati velika imena tamburaške scene. Svi oni su prijatelji Glazbene škole Široki Brijeg koji su s velikim zadovoljstvom prihvatili poziv za sinoćnji nastup.

Ovaj koncert bio bi nezamisliv i neostvariv bez pokroviteljstva Grada Širokoga Brijega, na čelu s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem te organizacije ravnateljice profesorice Tonćike Kolobarić.

Nastupali su: Tamburaški orkestar Glazbene škole Široki Brijeg, Djevojački zbor Glazbene škole Široki Brijeg, Mokarski tamburaši, Tamburaši s kamena, Šima Jovanovac, Romeo Nikolić, Josip Bilać, Dragan Rezić-Duka, Ivan Mikulić, Dinko Ćavar, Dragan i Antonija, Paul Coleman, Stefan Kokoškov, Marin Previšić, Marija Čolak i Grupa „Gabriel“. Zborovođa koncerta bila je Marija Čolak, a dirigent maestro Joško Slišković.

Danas u Hrvatskoj tamburica zauzima vrlo važno mjesto na glazbenoj sceni i ne bi bila to što je zahvaljujući trojici glazbenika Ćiri Gašparcu, Kići Slabincu i Šimi Jovanovcu. U Širokom Brijegu sinoć je bio upravo jedan od njih, najveća bećarina Šima Jovanovac. U svom kratkom govoru prije nastupa pohvalio je rad Glazbene škole Široki Brijeg, zahvalio se ravnateljici Tonćiki Kolobarić i dirigentu Jošku Sliškoviću.

Također, za Glazbenu školu i sami koncert izjavio je: Čudo u Širokom Brijegu.

Inače, Glazbena škola Široki Brijeg djeluje već više od 40 godina te je stup i nositelj kulturne djelatnosti u gradu Širokome Brijegu, ali i cijeloj zapadnoj Hercegovini. Pored klasičnih glazbala koje se u školi izučavaju, kao što su violina, flauta, glasovir, trublja, harmonika, saksofon, orgulje i dr., Glazbena škola Široki Brijeg jedina je škola u BiH koja profesionalno izučava tradicionalna hrvatska glazbala, a to su tambure. Također treba napomenuti da se početkom 1900ih godina tambure javljaju na našim prostorima kao glazbalo koje se koristilo u kućnom muziciranju, a nedugo nakon toga u širokobriješkoj gimnaziji postoje čak tri postave tamburaškog zbora. Tu tradiciju očuvala je i još uvijek njeguje Glazbena škola Široki Brijeg gdje učenici mogu svirati više vrsta tamburaških glazbala, a to su prim, brač, bugarija, čelo i berda.

Nakon odličnih nastupa i atmosfere, svi su složni kako bi ovakav tamburaški koncert trebao postati tradicija.

(www.jabuka.tv)6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.