Talijanske stranke pregovaraju o formiranju nove vlade

Italija je danas poslijepodne ušla u završnu fazu pregovora prije mogućeg formiranja nove vlade Pokreta 5 zvijezda (M5S) i Demokratske stranke (PD), nakon raspada koalicijske vlade u kojoj je glavnu riječ vodio potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, čelnik desničarske Lige.

Predsjednik države Sergio Mattarella nastavio je konzultacije s čelnicima političkih stranaka, a PD (lijevi centar) je u razgovoru s njime potvrdio spremnost da koalira s Pokretom 5 zvijezda (protusistemski), bivšim partnerom u Salvinijevoj vladi, radi “formiranja vlade koja će donijeti promjene”.

PD i M5S koji su od ponedjeljka održali nekoliko sastanaka začinjenih uvredama i obilježenih prekidima, izradili su program koji je “prvi politički doprinos što će ga podastrijeti predsjedniku”, rekao je čelnik PD-a Nicola Zingaretti, nakon susreta s Mattarellom.

Taj program treba još odobriti M5S koji dogovor želi staviti na glasanje putem svoje internetske platforme za “izravnu demokraciju” pod nazivom Rousseau, sporne zbog nedostatka transparentnosti i reprezentativnosti (tek 100.000 prijavljenih na više od 10 milijuna birača na parlamentarnim izborima 2018.).

Zingaretti je rekao da je pristao i na to da “M5S bira budućeg premijera”, ali nije spomenuo ime Giuseppea Contea o kojemu je M5S već rekao da je to njegov izbor o kojemu neće pregovarati.

Italija je već tri tjedna u ozbiljnoj političkoj krizi pošto je 8. kolovoza ministar unutarnjih poslova Salvini, predsjednik Lige (krajnja desnica) izašao iz koalicijske vlade s Pokretom pet zvijezda a premijer Giuseppe Conte 20. kolovoza podnio ostavku.

Zamisao o “braku” PD-a i M5S-a iznio je bivši premijer Matteo Renzi. Te se dvije stranke slažu da treba smanjiti broj parlamentarnih zastupnika, kao i u vezi s proračunom za 2020.

No teško će se usuglasiti u vezi s raspodjelom ministarskih fotelja.

M5S je prvo lobirao za ostanak Contea kojemu PD zamjera što je 14 mjeseci šutio na protuimigrantske mjere Mattea Salvinija.

Conte, veoma popularan u Italiji, dobio je ovih dana potporu s više strana. Prvo Europljana na G7 u Biarritzu, u Francuskoj, a zatim i američkog predsjednika Donalda Trumpa koji ga je nazvao “veoma nadarenim čovjekom”.

M5S, najveća stranka u parlamentu nakon parlamentarnih izbora 2018. (32 posto glasova), želi odlučivati kod imenovanja ministara. No i PD priželjkuje važne resore poput gospodarstva i vanjske politike.

Ako se koalicija formira, bit će to velik neuspjeh za Salvinija koji zagovara prijevremene izbore na jesen.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.