Talijanska vlada pod žestokim kritikama

Talijanska vlada na udaru je žestokih kritika zbog svojih planova za oslobađanje zemlje od jedne od najstrožih i najduljih karantena u svijetu.

Talijanski premijer Giuseppe Conte u nedjelju navečer objavio je da će se mjere početi ublažavati 4. svibnja, no njegovu poruku mnogi drže konfuznom i nedostatnom.

Široko objavljena “faza 2” u stvarnosti će biti “faza 1”, napisao je komentaru poslanome mailom Wolfango Piccolli, iz obavještajno-istraživačke tvrtke Teneo.

Ustvrdio je da je riječ o “vrlo opreznom ublažavanju koje sadrži mnoge zabrane, birokratska ograničenja, zahtjeve i zahtjevne postupke kojiće duboko zakomplicirati svaku poslovnu aktivnost”.

Katolička Crkva žali se na nastavak zabrane vjerskih službi, dok su mnogi roditelji ogorčeni odlukom da škole budu zatvorene do rujna.

Talijanski biskupi ne mogu prihvatiti ograničenje vjerskih sloboda, poručila je biskupska konferencija u ljutitoj izjavi.

Proizvodni i građevinski sektor među onima su kojima je dopušteno početi sljedeći tjedan, dok bi se trgovine i muzeji trebali ponovno otvoriti 18. svibnja, a barovi, restorani i frizerski saloni 1. lipnja.

Conte je polako ublažio pravila za ostanak kod kuće, rekavši javnosti da će moći od 4. svibnja više vježbati vani i posjetiti svoje obitelji i rodbinu, pod uvjetom da nose maske.

Nošenje maski bit će obavezno u zatvorenim javnim prostorima, uključujući autobuse i vlakove.

Italija je pod karantenom od 10. ožujka, dulje od svih drugih zapadnih država.

Conte predstavio mjere: Italija ublažava karantenu od 4. svibnja

(Hina)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.