Taksisti prijete blokadom Mostara

”Onima koji rade po zakonu nije preostalo ništa drugo nego javno prosvjedovanje”, kažu vlasnici taksi službi čije je poslovanje dovedeno u pitanje zbog sve većeg broja taksista koji po gradu rade ”na crno”.

Taksisti su najavili blokade gradskih ulica ako u skorijem vremenu nadležne službe ne poduzmu ništa kako bi ih zaštitili.

Naime, u Mostaru legalno vozi oko 120 licenciranih taksi automobila čije tvrtke redovito uplaćuju poreze i doprinose za svoje djelatnike, piše Dnevni list, koji navodi kako pojedine taksi službe koje imaju prijavljenu djelatnost također ne prijavljuju sva vozila koja voze po gradu. Osim tih pravnih osoba u gradu postoji oko 60 vozila u vlasništvu fizičkih osoba koje se taksi djelatnošću bave potpuno nelegalno.

Zbunjujuća regulativa

Zbunjujuća je zakonska regulativa prema kojoj taksisti dobiju u posjed registracijske oznake, a da pri tome ne posjeduju licence za obavljanje svoje djelatnosti kao ni stajališta za svoja vozila.

Iako prema zakonu nakon dobivanja registracijskih pločica slijedi procedura dobivanja licence za rad, zahtjev za nju taksisti koji rade na crno nikada ne predaju.

To im omogućava da svoj posao rade nelegalno, ali zbog registracijskih pločica kod građana stvaraju dojam da svoj posao obavljaju prema zakonskim propisima.

Iz Ministarstva prometa i veza HNŽ-a za Bljesak.info navode kako je Obavljanje taksi prijevoza na području HNŽ/K, kao i gradu Mostaru regulirano Zakonom o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH, kao i Zakona o cestovnom prijevozu na području Hercegovačko – neretvanske županije – kantona.

”Poslove nadzora nad provođenjem gore navedenih zakona, a temeljem članka 79. stavak 3. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH, koji se odnosi na taksi prijevoz putnika obavlja Federalna i županijska inspekcija cestovnog prometa, kao i policijski službenici koji vrše nadzor nad sigurnosti cestovnog prometa na području HNŽ”, navedeno je iz ministarstva prometa i veza.

Službe nisu poduzele ništa

Iako je više vlasnika Taksi službi prijavljivalo ove probleme Gradskoj upravi Mostara i Ministarstvu prometa i veza HNŽ-a, do sada nadležni iz ovoga ministarstva nisu učinili ništa kako bi stali u kraj neregularnostima vezanim uz taksi promet na području grada. Neregularni taksiji s nižim cijenama stvaraju nezdravu konkurenciju. Ne plaćaju nikakve troškove državi te na taj način štete onima koji od svoga rada plaćaju i poreze i doprinose.

”Nelegalne radnje koje vrše taksi prijevoznici bilo da su pravne ili fizičke osobe učinile nezakonitu radnju vršimo preventivno i represivno. Kaznene odredbe za taksi prijevoz regulirane su gore navedenim Zakonima i kreću se u rasponu od 100 KM do 15.000 KM, ovisno o učinjenom prekršaju, kao i je li prekršaj učinila pravna ili fizička osoba”, rekli su za Bljesak.info iz Ministarstva prometa i veza HNŽ-a, uputivši da se ostale informacije u vezi rada taksi službe u gradu Mostaru, traže na Odjelu za urbanizam i građenje i Odjelu za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara.

Iz navedenih odjela Grada Mostara rekli su nam kako oni nisu nadležni za taksi prijevoznike već gore navedeno županijsko ministarstvo.

Na području grada Mostara do lipnja u 2015. godini ovo Ministarstvo je imalo 31 prekršajni nalog i 6 zahtjeva Sudu za prekršaje. Iz Ministarstva navode kako nemaju podatke o broju taksi prijevoznika koji navodno nelegalno vrše prijevoz putnika u gradu Mostaru.

Dnevni list navodi kako ”divlji taksisti” uzurpiraju stajališta službi koje rade prema zakonu. Do sada se dogodilo nekoliko fizičkih napada na taksiste iz regularnih službi koji su zatražili da se taksisti koji rade na crno maknu s njihovih stajališta što je i prijavljeno kod PU Mostar.

Poslovanje i budućnost radnika upitno

”Pozitivno poslovanje moje tvrtke je upitno zbog navedenih problema, Uredno uplaćujem doprinose za oko 90 svojih djelatnika i redovito plaćam sve poreze koji me sljeduju. U posljednje vrijeme je zbog sve većeg broja nelegalnih taksija naše poslovanje skoro pa onemogućeno. Žalio sam se nadležnom Ministarstvu i nisam dobio nikakav povratni odgovor. Opstanak moje tvrtke je ugrožen, a time i egzistencija preko 90 uposlenika čije obitelji također žive od njihova rada”, rekao je Božidar Cicmil vlasnik tvrtke Moj taxi.

Dario Cvitanović, vlasnik Halo Taksija ima 36 uposlenih djelatnika. Kao i Cicmili on kaže da je poslovanje njegove tvrtke itekako dovedeno u pitanje jer taksisti koji rade na crno se čak predstavljaju lažno govoreći da rade za njegovu tvrtku.

”Prekopirali su boje i logo moje tvrtke tako da je izgled tih nelegalnih vozila gotovo identičan našim vozilima. Od početka nastojim raditi prema svim zakonskim propisima. Nažalost, to je u ovakvoj državi postalo skoro pa nemoguće”, rekao je Cvitanović za Dnevni list.

Najavljene akcije

Vlada HNŽ-a je najavila opsežnu akciju protiv nelegalnih taksi prijevoznika.

”Županijsko Ministarstvo prometa i veza je upoznato s ovom problematikom. Već je uspostavljen kontakt s Federalnom upravom za inspekcijske poslove te će se u suradnji sa MUP-om HNŽ-a uskoro provesti velika akcija u cilju suzbijanja neregularnog taksi prijevoza na području Mostara i prostora HNŽ-a”, priopćeno je jučer iz ovoga Ministarstva.

(Bljesak.info)

Komentiraj: