Svjetsko juniorsko rukometno prvenstvo najveći sportski događaj u BiH u 2013. godini

Bosna i Hercegovina u 2013. godini bit će domaćin jednog od najvećih sportskih događaja u ikada održanog u našoj zemlji  – Svjetskog rukometnog juniorskog prvenstva na kojem će sudjelovati 24 najbolje reprezentacije mladih igrača u dobi do 21 godine. Prvenstvo će se igrati od  14. do 28. srpnja u Sarajevu, Banja Luci, Zenici i Ljubuškom.

Službeni ugovor o organizaciji ovog natjecanja predstavnici Rukometnog saveza BiH (RS BiH) i Međunarodne rukometne federacije (IHF) potpisali su 26. listopada u Baselu, čime je  pravno i formalno započeta organizacija SP-a.

Glavni tajnik RS BiH Smajo Karačić  izjavio je za Fenu da će prvenstvo biti održano u godini u kojoj savez slavi 65 godina postojanja, što će biti veliki doprinos obilježavanju te godišnjice. Ujedno, ova organizacija predstavlja i prvi korak ka kandidaturi BiH za seniorsko prvenstvo Europe i svijeta.

“Organizaciju smo dobili uz velike napore, puno smo uložili truda, znanja i lobiranja. SP je prilika da predstavimo našu zemlju u što boljem svjetlu. Također, to je velika prilika ne samo za naš sport već i za bh. ekonomiju, turizam, uopće za promociju države. Tijekom 14 dana prvenstva BiH će posjetiti najvažniji ljudi ne samo iz rukometa već i iz ostalih sportova koji će biti gosti IHF-a. Učinit ćemo sve da organiziramo prvenstvo za pamćenje”, kazao je Karačić.

Radi se o ogromnoj organizaciji uz koju će biti uključeno  više od 1.000 volontera. U našu zemlju će doputovati blizu 600 natjecatelja, službenih lica, kompletan izvršni komitet IHF-a, navijači, novinari, menadžeri i predstavnici klubova. Organizatori očekuju da će BiH tijekom prvenstva  posjetiti više od 10.000 ljudi.

Zasad su poznata tri sudionika SP-a, BiH kao domaćin,  te europski prvak Španjolska i viceprvak Hrvatska.

Konačna lista sudionika SP-a bit će poznata nakon završetka europskih kvalifikacija, koje se igraju od 4. do 6. siječnja.

Najveći broj reprezentacija dolazi iz Europe -12 ekipa, po četiri ekipe dolaze iz Afrike i Azije, te po dva predstavnika iz Oceanije, te Južne i Sjeverne Amerike.

Grupna faza natjecanja  će se igrati u dvoranama  Zetra i KSC Skenderija (“Mirza Delibašić”) u Sarajevu, Arena u Zenici i Gradskoj dvorani u Ljubuškom, dok je sudjelovanje Banje Luke kao domaćina zasad upitno zbog toga što dvorana Borik trenutno ne zadovoljava standarde za ovo natjecanje i zahtijeva određenu rekonstrukciju.

Tajnik RS BiH je uvjeren je da će i Banja Luka biti spremna na vrijeme.

” Smatram da postoji jaka volja i u Republici Srpskoj i u gradu Banja Luci da se taj problem riješi i da se u Boriku odigraju utakmice jedne grupe”, kazao je Karačić.

Ipak, ukoliko Banja Luka ne bude spremna, Sarajevo će preuzeti organizaciju utakmica grupe, koja je planirana za igranje u Boriku.

Polufinalni susreti i finale će se igrati u Zetri.

Ždrijeb grupa će se obaviti krajem travnja u sjedištu IHF-a u Baselu ili Sarajevu, a ekipe će biti svrstane u četiri grupe s po šest reprezentacija. Bh. juniori će igrati u Sarajevu ili Zenici.

“Naše ambicije na ovom natjecanju su ogromne. Imamo sjajnu generaciju mladih rukometaša od kojih očekujemo plasman u četvrtfinale ili polufinale, što bi bila kruna trogodišnjeg rada ove reprezentacije”, kazao je Karačić.

U okviru priprema za SP bh. juniori u listopadu i studenom imali su dva okupljanja, a sljedeća faza priprema  izabranika Zdenka Grbavca zakazana je za 9. siječnja u Gračanici.

Popis reprezentativaca BiH koji se pripremaju za nastupe na SP:

Damjan Šarac (Zrinjski), Admir Ahmetašević (Gračanica), Haris Žiga (Bosna Prevent), Petar Trišić (Sloga), Ivan Miličević (Izviđač Mi Grupa), Nikola Janković (Reinheim/Njem), Andrija Bubalo (HSG Varel/Njem), Ivan Milas (Izviđač Mi Grupa), Dino Zvekić (Krivaja), Nemanja Bezbradica (Prijedor), Josip Perić (Bosna BH Telecom), Stefan Janković (Borac m:tel), Said Ajkunić (Drott Halmstad/Šve), Elis Memić (Bosna BH Telecom), Stefan Grujić (Borac m:tel), Muhamed Zulfić (Bosna BH Telecom), Josip Ereš (Izviđač Mi Grupa), Anes Bečić (Bosna BH Telecom), Elmir Građan (Borac m:tel), Damir Halilković (Bosna BH Telecom), Tarik Vranac (Bosna Prevent) i Petar Bubalo (HSG Varel/Njem).

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.