Svjetski dan voda uz domaću Ledu

Svjetski dan voda (22. ožujka) obilježava kako bi se skrenula pozornost na važnost vode za cijelu prirodu, za sva živa bića, te na nedostatak čiste i pitke vode u svijetu. Stanovnici mnogih krajeva su suočeni s oskudicom ili pak lošom kvalitetom vode i gospodarenja vodom. No, kakvo je stanje kod nas, u našoj regiji, u Bosni i Hercegovini?

Mi možda nemamo strah od oskudice vode jer BiH posjeduje ogromne zalihe. Rezultati istraživanja Svjetske banke o obnovljivim izvorima pitkih voda pokazuju da je BiH jedna od zemalja s najvećom količinom pitke vode po glavi stanovnika. Sa 9.461 kubnim metrom pitke vode po glavi stanovnika zauzima prvo mjesto u regiji i sedmo u Europi, a prema obnovljivim izvorima pitke vode bogatija je od Njemačke čak sedam puta.

Unatoč tome, BiH uvozi osam puta više vode nego što izvozi.

U Hercegovini se 2015. pojavljuje nekima novo, nekima staro ime ”Leda”, prirodna izvorska voda iz vrela Borak, čija je punionica u Širokom Brijegu. Voda Leda je prva registrirana prirodna izvorska voda u BiH (2007. godine).

Njezin potencijal je toliko velik da Hercegovina može piti vlastitu vodu, koju se prema redovnim testiranjima pozicionira među najkvalitetnije vode u regiji. Naravno, osim kvalitete koja se dnevno laboratorijski provjerava, zbog niskih troškova distribucije (koju obavlja novi vlasnik brenda Lede – poduzeće Lukas TP Nakić d.o.o.), Leda nudi najpristupačnije cijene prirodne izvorske vode u Hercegovini i šire. Tko traži dodatni argument za Ledu – uz vrhunsku kvalitetu i cijenu – može biti siguran da su radnici i vlasnici svi redom iz Hercegovine i da je Leda 100% hercegovački proizvod.

Onaj tko cijeni zdravu hranu i piće i tko preferira domaće već je dovoljno osviješten, a Svjetski dan voda ne samo da bi trebao poslati poruku o važnosti konzumiranja i čuvanja vode, već bi trebao otvoriti oči svima koji žele dobro sebi i svojoj Hercegovini.

(www.jabuka.tv)