HP Mostar izdavanjem poštanske marke obilježila Svjetski dan voda

U povodu Svjetskoga dana voda Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u arku od 10 maraka, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Autor izdanja je Marin Topić, marka nominalne vrijednosti 2,70 KM tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu, prvi dan izdanja 22. ožujka 2017.

Opća skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine odlučila je da se 22. ožujak proglasi Svjetskim danom voda kako bi se skrenula pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Voda je dragocjeno dobro i jedan od osnovnih uvjeta života na zemlji. Živa bića se najvećim dijelom sastoje od vode, a osim toga voda pokriva oko 70% površine planeta Zemlje. Porast čovječanstva i ubrzan tehnološki razvoj za posljedicu imaju veću potrošnju vode kao i veća zagađenja. Potrebna su stalna ulaganja u znanstvena istraživanja kao i informiranje javnosti o vrijednosti voda.

Zaštita od onečišćavanja provodi se radi zaštite života i zdravlja ljudi, biljnog i životinjskog svijeta. Zato je potreban stalni nadzor nad kvalitetom voda kao i izvorima onečišćavanja. Voda nema cijenu, čega ponekad nismo svjesni, ali svatko od nas može dati svoj doprinos njenoj zaštiti ako promijeni svoje navike. Ona je blago čije vrijednosti nismo svjesni i ako ne budemo odgovorni sutra može postati bezvrijedna tekućina.

Možemo biti sretni što u Bosni i Hercegovini još uvijek imamo neometan pristup čistoj i pitkoj vodi. I zato, zaštitimo ono što imamo jer bez čiste vode u budućnosti neće biti ni života.

(www.jabuka.tv)