Svjetski dan turizma 27. rujna

UTORAK, 27. RUJAN 2011: Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) i ove godine slavi Svjetski dan turizma – 27. 9., koji se u 2011. obilježava pod motom “Turizam – Povezujući kulture”. Proslavljanje Svjetskog dana turizma ima za cilj podizanje svijesti o ulozi i značaju turizma u svijetu, te prezentiranje utjecaja turizma na društvene, kulturne, političke i ekonomske vrijednosti širom svijeta.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana turizma, “Turizam – Povezujući kulture”, ima namjeru skrenuti pažnju na ulogu turizma u povezivanju svjetskih kultura. Činjenica da je oko 940 miliona turista prešlo međunarodne granice u 2010. godini govori da razni narodi i kulture nikada nisu bili bliži jedni drugima.

Povodom Svjetskog dana turizma, generalni sekretar Ujedinjenih naroda, Ban Ki-moon, rekao je slijedeće:

– Svjetski dan turizma prilika je da se prisjetimo važnosti turizma za globalnu dobrobit. Dok putujemo, upoznajemo druge kulture i slavimo ljudsku različitost. Prepoznajmo turizam kao snagu koja kreira tolerantniji, otvoreniji i ujedinjeni svijet.

Taleb Rifai, generalni sekretar Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO), uputio je poruku u povodu Svjetskog dana turizma, a u kojoj se, između ostalog, kaže:

– Svjetski dan turizma 2011. je svojevrsna proslava uloge turizma u razbijanju barijera među kulturama i promoviranju tolerancije, poštovanja i uzajamnog razumijevanja. U našem, često podijeljenom svijetu, ove vrijednosti predstavljaju čvrstu osnovu za mirniju budućnost. Promoviranje i razvoj turizma u cilju doprinosa ekonomskom razvoju, međunarodnom razumijevanju, miru, prosperitetu, te univerzalnom uvažavanju ljudskih prava i osnovnih sloboda za sve bit je mandata Svjetske turističke organizacije ujedinjenih nacija (UNTWO). Svi narodi i sva mjesta imaju svoju jedinstvenu kulturu. Susresti se sa drugačijim načinom života, upoznati nova jela i običaje, te posjetiti značajna mjesta kulture danas predstavlja osnovni motiv za putovanja i, shodno tome, bitan izvor prihoda i zaposlenja, posebno za svijet u razvoju. Prihod od turizma često je preusmjeren u svrhu očuvanja važnih nalazišta i za revitalizaciju kulture.

Bosna i Hercegovina se već neko vrijeme smatra jednom od najatraktivnijih turističkih destinacija u ovom dijelu Evrope. O uspjesima turizma u BiH govori podatak da je u našoj zemlji za prvih sedam mjeseci 2011. godine ostvareno 389.913 turističkih dolazaka, što je za 4,5% više u odnosu na isti period 2010. godine. U ukupno ostvarenom broju dolazaka, učešće stranih turista je 56,5% a domaćih 43,5%. Broj domaćih turista veći je za 0,4%, dok je broj stranih turista veći za 7,8% u odnosu na prošlu godinu. Najviše je bilo turista iz Hrvatske, a zatim Srbije, Slovenije, Turske, Italije…

Turisti su u BiH u prvih sedam mjeseci 2011. ostvarili 855.025 noćenja, što je više za 6,2% u odnosu na isti period prošle godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće stranih turista je 55,4%, a domaćih 44,6%. Noćenja domaćih turista povećana su za 3,1%, dok su noćenja stranih turista veća za 8,9% u odnosu na isti period 2010. godine. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije, slijede oni iz Hrvatske, Poljske, Slovenije, Turske…

Prosječno zadržavanje turista u prvih sedam mjeseci 2011. je 2,2 noćenja, dok je prosječna iskorištenost smještajnih kapaciteta u BiH u periodu januar-juli 2011. iznosila 15,4% sa aspekta popunjenosti ležaja, odnosno 32,8% sa aspekta popunjenosti soba.

Taleb Rifai u svojoj poruci povodom Svjetskog dana turizma ističe i da razvoj turizma donosi ozbiljne odgovornosti u cilju minimiziranja potencijalnih negativnih utjecaja na kulturna blaga i naslijeđa čovječanstva.

– Globalni etički kod za turizam, asortiman univerzalnih vrijednosti, principa i standarda, usmjerava razvoj turizma ka tome da ova industrija postane održiva, etična i odgovorna. Na koncu, turizam je grana ekonomije koja se temelji na ljudskoj interakciji, razmjeni i dijalogu. Svjetski dan turizma 2011. predstavlja svojevrsni poziv svima onima koji su uključeni u sektor turizma da djeluju uz puno uvažavanje kulture koja promovira interkulturalni dijalog, te da povedu računa da i lokalne zajednice u potpunosti učestvuju u projektima, i profitiraju od razvojnih mogućnosti turizma. Unaprijed se radujemo slavljenju kultura ovoga svijeta sa vama.

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.