FOTO: Prvašići u Dobrkovićima

Početkom rujna krenuo je u školu treći naraštaj (u dobrkovskoj školi drugi) prvašića devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja. Prijelaz na devetogodišnje osnovno  obrazovanje podrazumijeva raniji polazak u školu. Novi program školovanja započinje edukaciju djece u šestoj, umjesto sedmoj godini života. Program ima određenih prednosti, jer se uklapa u europski sustav osnovnog obrazovanja. Nositelj ove inicijative je OESS koji ima za cilj uskladiti naše školstvo s standardima EU-e.

Novi obrazovni sustav trebao bi pripremati mlade naraštaje za život i rad u svijetu koji se nalazi u stalnim tehničko-tehnološkim promjenama. Temeljni cilj novog Programa je poticanje kreativnosti, kritičkog promišljanja, primjena novih znanja, samostalno rješavanje problema i dr.

Slika

Slika

Međutim, nije problem Program, nego njegova kvalitetna provedba. Ne postoje temeljne pretpostavke  za njegovu realizaciju. U prvom redu, što nam se žuri, našoj djeci ukrasti,  jednu godinu igre i bezbrižnog djetinjstva. Opremljenost učionica s pedagoško-didaktičkim sredstvima je gotovo nikakva Preveliki teret je pao na roditelje zbog racionalizacije školske mreže. Djecu treba dovoziti i odvoziti iz škole (djeca u školi borave 2 sata i 30 minuta), a tko danas ima toliko slobodnog vremena na  raspolaganju. To su razlozi da nastavu u našoj školi pohađaju djeca iz Britvice, Crnča i Izbična.
Prvi razred se uglavnom svodi na igru i učenje uz igru. Ocjene moraju biti opisne, a naša učiteljica (Vesna Rezić) svakom učeniku mora dati opisnu ocjenu, odnosno, opisati riječima što i kako dijete radi.
Nigdje programa za edukaciju i stručno usavršavanje učitelja, pedagoga i drugih sudionika odgojno-obrazovnog procesa,  preko čijih se leđa upravo lomi ova reforma.

Iako naša djeca ne bi smjela biti pokusni kunići, ne trebamo prerano donositi konačne sudove o njezinoj valjanosti ili promašenosti. Vrijeme će biti njezin najbolji sudac . Stoga , devetogodišnjem obrazovanju trebamo pružiti priliku, unatoč svim manjkavostima i poteškoćama koje sa sobom nosi.

Ovogodišnji prvašići

Slika

S lijeva na desno, stoje: Antonija Soldo, Iva Pavković, Sara Grbešić, Maja Crnjac, Gabrijela Zeljko, Barbara Marušić, Robert Soldo, Lovro Pavković, Filip Hrkać, Petar Grbešić i Karlo Rezić. (www.dobrkovici.com)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.