Svjetska banka odobrila 66 milijuna KM pomoći BiH

Svjetska banka u petak je odobrila financiranje od 36,2 milijuna US dolara (66 milijuna KM) za Bosnu i Hercegovinu (BiH), kao pomoć zemlji za prevenciju, otkrivanje i odgovor na pandemiju COVID-19.

Ovo financiranje obuhvata niz intervencija u jačanju javnih zdravstvenih usluga te zaštiti života i sveukupne egzistencije.

Svjetska banka je uz narod BiH tijekom ove nezapamćene krize. Iako je pandemija još uvijek u jeku, uspjeli smo pripremiti ovaj početni paket, kao pomoć zemlji za prevenciju, otkrivanje i odgovor na pandemiju i pružanje socijalne pomoći najugroženijim grupama, rekao je Emanuel Salinas, šef ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru, priopćeno je iz Svjetske banke.

Uz Hitni projekt za COVID-19 za BiH, nadležna tijela u zemlji će moći povećati izolacijske kapacitete u bolnicama, dobiti nove krevete za intenzivnu njegu s respiratorima, uspostaviti nove namjenske laboratorije za testiranje i nabaviti ostalu medicinsku opremu i materijal. Nadalje, oko 48.000 ljudi koji su najviše pogođeni krizom uzrokovanom pandemijom će dobiti socijalnu pomoć u vidu novčane naknade.

Pored toga, Ured Svjetske banke u BiH radi na prilagođavaju postojećih operacija i financiranja, naročito u zdravstvenom sektoru, kako bi pomogao vlastima da pruže odgovor na probleme uzrokovane pandemijom. To uključuje i pružanje savjeta o izglednim ekonomskim utjecajima tekuće krize.

Grupacija Svjetske banke, kao jedan od najvećih izvora financiranja i znanja za zemlje u razvoju, poduzima sveobuhvatne, brze mjere na pružanju pomoći zemljama u razvoju za jačanje javnih zdravstvenih intervencija i pomoći privatnom sektoru da nastavi s poslovanjem te očuva radna mjesta.

U sljedećih 15 mjeseci će uložiti do 160 milijardi US dolara u financiranje podrške zemljama na zaštiti siromašnih i ugroženih, podrške za poslovne subjekte i jačanje ekonomskog oporavka, uključujući i 50 milijardi US dolara novih sredstava IDA-e za grantove ili kredite pod izuzetno povoljnim uvjetima.

FBiH dobila ”korona-zakon”

(www.jabuka.tv)

9 komentara

 • Stigao kredit MMF i pomoć EU-a i Svjetske banke a u zadnji tren brže bolje donijeli Korona zakon kojim odbija umirovljenicima od bjedne mirovine 300-400 KM i Prosvjeti odbija već drugi put a imaju plaću 950 KM da bi sa Korona zakonom,donesenim u zadnji tren,iako se ukinuo policijski sat,zabrana kretanja ,otvaraju trgovine,obrti itd. Da bi VI mogli i ove odbitke darovati tajkunima odnosno gospodarstvenicima.
  Da bar dajete od toga pomoć rudarima,fizičkim radnicima,trgovkinjama,vozačima,umirovljenicima,prosvjeti,nezaposlenima ,braniteljima,djeci ,studentima,bolesnima ….a ne njihovim gazdama , no povijest se ponavlja

 • Kad stignu ti miliuni otvorite tvornice za mladji narastaj da ne napustaju svoj rodni krah i napravite u centru Sirokog Brijega steepenise ulaz u Banku to jos nisam vidila ako ne dotekne vidicemo pa valja skupiti par vreca da se ne vrata Sirokobrijezanka Bog ?????????

 • Napravite. U centru Sirokog da stepenice ulaz u Banku i Cm da ne vratamo ako da vam ostane koja Km ili cemo skupiti malo cimente pa zagladoti da se ne padne Boze sacuvaj da Sirokobrijezanka Bog

 • Trum dao svojim građanima po 1000 dolara i 500 dolara djeci do 18 godina.Vučić svakom građaninu daje po 100 eura a umirovljenicima odmah je uplatio.
  A u F Bih odbijaju umirovljenicima i Prosvjeti na zahtjev nazovi gospodarstvenika da se njima treba pomoći.Jadni .

 • Pogledaj koliki je odnos stanovnika Amerike i pomoći a koliko je stanovnika u Hercegovini!
  Koliko je stanovnika u Srbiji pa daju po 100 eura svima a koliko kod nas?!
  A ako si mislio da je “uspoređivati Trima sa našima” smiješno onda jest hahah
  A ja i mnogi jesmo u EU nasreću.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.