FBiH dobila ”korona-zakon”

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je u četvrtak kasno navečer na izvanrednoj online sjednici Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih uslijed globalne pandemije koronavirusa.

Kolokvijalno nazvan korona-zakon, ovaj akt predložen je, prema obrazloženju Vlade FBiH, u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica po gospodarstvo Federacije, imajući u vidu ogromne negativne ekonomske posljedice koje će u sljedećem razdoblju nastati kao posljedica stanja nesreće s obzirom na to da je veliki broj gospodarskih subjekata obustavio rad, što dovodi do značajnog poremećaja normalnih tokova poslovanja.

Ovim zakonom propisuju se: subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja, obustava obračuna i plaćanja zatezne kamate na javne prihode, ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit, ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti, prekid svih upravnih, parničnih, izvanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, prekid obračuna zateznih kamata na zakašnjela plaćanja u dužničko-povjerenstvenim odnosima, prekid prinudne naplate, održavanje stabilnosti pojedinih isplata, odgoda primjene propisa te uspostava Jamstvenog fonda.

Vlada Federacije BiH je također održala njezinu sjednicu na kojoj je utvrdila svoje amandmane na Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. Budući da je ona predlagač zakona, amandmani su automatski postali sastavni dio prijedloga tog akta. Jednim od ovih amandmana je, s ciljem jačanja financijske discipline, predloženo smanjenje sa 90 na 60 dana nakon prestanka stanja nesreće razdoblja u kojem neće biti obračunavane zatezne kamate na javne prihode.

Predložen je i amandman po kojem je Razvojna banka FBiH dužna kvartalno izvještavati Vladu FBiH o upravljanju Fondom za osiguranje kredita, a Vlada će u roku od 15 dana po završetku kvartala, taj izvještaj dostaviti Parlamentu FBiH. Na ovaj način je osigurana transparentnost korištenja sredstava Fonda, obrazloženo je iz Vlade.

Vlada nije prihvatila mnoštvo amandmana, izuzev nekolicine djelomično, koje su na Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uložili neki zastupnici Zastupničkog doma ili zastupnički klubovi. Ti amandmani nisu dobili većinsku podršku ni u sinoćnjem izjašnjavanju Doma u cjelini.

Osim korona-zakona, zastupnici su na ovoj sjednici većinom glasova prethodno odobrili i Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg federalnog proračuna, usko povezanog s budućim zakonom.

Zastupnički dom odobrio rebalans proračuna FBiH

(Fena)

3 komentara

  • Korona zakon donesen ,a prije zakona snizilo plaće umirovljenicima i Prosvjeti.
    A jedino umirovljenicima i Prosvjeti je trebalo barem za pola povećati primanja jer je sramota da čovjek je odradio i uplatio 40 godina staža dali ste mu mirovnu 460 KM??
    A i Profesorima odbija te drugi put od jadne plaće od 950 KM.Sva primanja i mirovine do 1000 KM su jadne i sramotne.
    A je li vama koji dfonisdite Zakone i Korona zakone puno ili malo plaća od 3000 do 7000KM plus ostalo!?

  • Cuj korona zakon.. koje budalastine i ispiranje mozga narodu. Nazovite i ovu pljacku, korona pljacka i prevara svog naroda…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.