Svinjska gripa i u Mostaru

Virus gripe A (H1N1) u narodu poznatiji kao virus svinjske gripe prisutan je i u Mostaru, točnije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, potvrdio je to jučer za Večernji list dr. Ivo Curić, šef Odjela za infektivne bolesti SKB-a Mostar.

“Osobno sam izolirao jedan slučaj osobe zaražene virusom A(H1N1) koji je ujedno bio i prvi registriran u HNŽ-u u ovogodišnjoj sezoni gripe, međutim i svaki od mojih kolega je imao barem po jedan slučaj oboljelih od ovog virusa”, kazao je Curić.

Međutim, Curić naglašava kako nema mjesta panici, te da je broj oboljelih znatno manji nego što je to bilo prošle godine.

U ukupnoj strukturi oboljelih od gripe dominira dobna skupina 0-4 godine. Širenju virusa gripe, ističu liječnici, svakako pogoduje vrijeme koje je posljednjih dana promjenjivo. Osim gripe ovakvo vrijeme pogoduje i brojnim drugim bolestima, među kojima je najvažnije spomenuti kardiovaskularne.

Naime, prema riječima dr. Monike Tomić, voditeljice Klinike za unutarnje bolesti SKB-a Mostar, kardiovaskularne bolesti su među najzastupljenijima u svijetu, a po tome iznimka nije ni BiH, zbog čega se bilježi velik broj akutnih infarkta. Važno je naglasiti da su brzim i stručnim djelovanjem u SKB-u Mostar uspjeli smanjiti smrtnost od ove vrste infarkta.

(Bljesak.info | Večernji list)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.