Svima po pet ministarstava!

Izetbegović Čović Komšić

Uvjeti pod kojima bi se Demokratska fronta mogla vratiti pregovorima o formiranju novog sastava Vlade Federacije BiH je raspodjela ministarstava na principu 5-5-5, a da 16. ministarstvo u Vladi bude zajedničko imenovanje.

Ova informacija je potvrđena iz izvora bliskih pregovorima koji su zapali u ćorsokak nakon što ih je Željko Komšić, lider DF-a, demonstrativno napustio u prošlu nedjelju, nezadovoljan odnosom partnerske SDA prema njima. Uz ovaj uvjet, kako pišu Nezavisne, DF je točno precizirao koja ministarstva želi. To su: financije, energetika, izbjeglice, turizam i MUP.

Pod uvjetom da HDZ BiH bude odsudno branio pravo na financije, ali da pristane na sve drugo, DF bi zauzvrat umjesto financija tražio poljoprivredu, ali i energetiku po vertikali. A to drugim riječima znači pravo na rukovođenje velikim energetskim javnim kompanijama u FBiH. Sada su na potezu SDA i HDZ, no opći je dojam da bi u ovoj konstelaciji odnosa i dogovora iz svega kao gubitnik mogla izaći SDA, odnosno njezin potpredsjednik Bakir Izetbegović, koji se zbog prepuštanja traženih šest ministarstava HDZ-u doveo u poziciju da obezvrijedi vlastitu pregovaračku poziciju, pogotovo što je fotelje ministra izbjeglica i unutrašnjih poslova, koje sada zahtijeva DF, unaprijed rezervirao za svoje savjetnike Edina Ramića i Aljošu Čamparu.

Izetbegović je jučer otputovao na dvodnevni put, pa bi formalni i službeni pregovori najranije mogli da budu nastavljeni u petak. O svemu Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA, kaže da pregovori nemaju alternativu.

“Mislim da u ovom trenutku SDA i DF moraju sjesti za sto i u najvećem mogućem povjerenju otvoriti sva sporna pitanja, nakon čega treba pozvati HDZ ako se postigne dogovor. To je jedini put i svaki drugačiji pristup izbacio bi DF iz igre, stvorio veliko nepovjerenje i krizu”, ističe Ahmetović. Podsjeća da ostaje otvorena mogućnost i formiranja manjinske vlade, koja bi, kako navodi, za SDA bila pogubna.

“Manjinska vlada bila bi katastrofalno rješenje jer bi SDA postala rob te situacije”, zaključuje Ahmetović. Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a, navodi da im nakon prekida pregovora SDA još nije uputila službeni poziv za nastavak.

“Kad budemo dobili službeni poziv organi stranke će odlučiti hoćemo li se vratiti za pregovarački stol. Naše pozicije jasne su svima, svi znaju šta hoćemo”, ističe Suljagić, te dodaje da će, ukoliko SDA i HDZ prihvate stavove DF-a, dogovor biti postignut za sat. No, jučer tijekom poslijepodneva Safet Softić, jedan od potpredsjednika SDA, potvrdio je da je DF-u upućen javni poziv da se vrati za pregovarački stol, kako bi pokušali doći do rješenja prihvatljivih za sve.

“Nakon sjednice Predsjedništva SDA ostvareni su i određeni kontakti s predstavnicima DF-a. Vjerujem da ćemo u jednoj relaksiranijoj atmosferi u petak, subotu ili nedjelju imati određene razgovore koji će značiti konačan dogovor. To je moje očekivanje i mislim da ima i utemeljenja za takav optimizam”, zaključio je Softić.

(Nezavisne novine)16 komentara

 • Njima se ne žuri, oni su svakako u vladi, a što kraće bude adeze to bolje. Adezeu svakako ne treba niti vlada niti participacija u vlasti, a niti Hrvatima. Ta svi iz adezea imaju svakako dobre državničke jasle pa bile one u ŠB MO SA ili drugdje svejedno. A ostali svakako uživaju punu uposlenost po izjavama predragog nam velikog vođe i akademika kako pišu svi turski mediji.”Gradovi poput Sarajeva, Tuzle, Zenice i Bihaća (sa većinski muslimanskim stanovništvom) imaju veliku, dok gradovi gdje su Hrvati većinsko stanovništvo, posebno u području Hercegovine, imaju jako malu stopu nezaposlenosti. Kako ovo tumačite?” Pa j*i oni mater svoju koga više lažu. HDZ se hvali u predizborno vrijeme kako imamo veliki broj
  uposlenih, što se vidi iz evidencije Zavoda za zapošljavanje ŽZH iz tabele gore, te nam to “dragi prijatelji” susjedi Bošnjaci nabijaju kao sol u ranu, a ovi ne smiju to demantirati jer smo mi “visoko razvijene općine(i grad)” na temelju izjava adeze laprdala i njihovih gatara. Na temelju ovakvih adeze laži nam se sve servira i od strane MZ. Lažu nam i kradu izbore, lažu nam kako dobro živimo i uživamo veliku uposlenost, laž je postala religija adezea i u laži će nestati i njegovi (ili njezini) sljedbenici. Grad Široki Brijeg 30000 napuhanih stanovnika sa 6000(šest tisuća) uposlenih. Neuposlenost 70%(sedamdeset posto), a na nivou BiH 50%. Takav odnos i u ostalim općinama ŽZH i svim sredinama gdje su Hrvati
  većinsko stanovništvo. I ova izjava iz naslova je totalna laž i trebalo je napisati da gradovi sa većinskim muslimanskim stanovništvom imaju veću uposlenost od naselja sa većinskim hrvatskim stanovništvom, što je istina. Koje poruke nam šalje naš adeze, dok se mi davimo u vlastitim lažima vi slobodno je*e svoju mater. Onda nam ovakve budalaštine, servirane od strane adezea, koristi i protivnička strana i MZ kako bi od „razvijenih“ ishodila sve moguće ustupke. 50% hrvatskog življa iselilo jer nema što raditi, a ovi nam serviraju punu uposlenost, majko mila koji idioti i koji idiotizam. Dajte nam “istinu” Peje, Nine, Nikole, novouskrslih Šagolja, Dnevnog i Večernjeg lista, jer tupavi narod je slijep, gluh i nijem.

 • Dragane ne daj se! Puno si učinio za naš narod, sad je vrijeme da se i ti malo ogrebeš i uvećaš svoju imovinu koja je mizerna imajući u vidu tvoje zasluge za dobrobit hrv naroda

  • tako je, isprao je mozak ljudima svojim govorima o ugroženosti hrvata od strane sarajeva, istina je da smo ugroženi ali od strane lopova kao što je on i njegovi pijuni

 • Ajmo vrli i veleumni komentatori komentirajte i članak o obitelji Ćavar. Vi sve znate i umijete i tako ste bistri, učeni i načitani, pametni, životno iskustvo i sve to. Razumite se u politiku, kružne tokove, akvadukte, zdravstvo itd. pa rješite nešto…

  • Pa ovo je portal za komentiranje …a sta drugo da radimo na portalu za komentiranje nego da pisemo komentare…..niti smo vrli niti smo veleumni nego iznosimo svoje misljenje i komentare a ti ako si isfrustriran citajuci nase komentare netribas ih citat i bices miran

 • Helezovo ministarstvo preuzima arhiv HOS-a
  Objavljeno Četvrtak, 05 Ožujak 2015 15:50
  Vlada FBiH na današnjoj je sjednici donijela Odluku kojom zadužuje Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata – Sektor za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze da preuzme arhivu HOS-a od Udruge dragovoljaca Hrvatskih oružanih snaga Bosne i Hercegovine (HOS-a) iz ratnog razdoblja od 18.9.1991. do 1. 5.1993. godine.

  Udruge dragovoljaca i organizatora otpora Hrvatskih oružanih snaga BiH su dužne da predaju Federalnom ministarstvu spiskove pripadnika HOS-a i naredbe o postavljenju i razrješenju sa zapovjednih dužnosti iz ratnog razdoblja od 18.09.1991. do 1.05.1993. godine, a za Glavni stožer do 15.8.1993. godine.

  Federalno ministarstvo dužno je da preispita validnost i vjerodostojnost dostavljene dokumentacije.

 • Željko Komšić je osoba jako niskog IQ, ograničena, iskompleksirana, ali sve to prikriva i nadoknađuje bezobrazlukom. Nema osjećaja za čast i moral izuzev što neprekidno crpi povlastice pozivajući se na ta načela. On ne živi ta načela već ih bezobrazno iskorištava. Ta i tolika amoralnsot se nemože ničim opravdati. On nije navikao i ne zna da se bori za sebe i svoje, već je lešinar koji smatra normalnim otimati drugima. Njemu ni legalitet ni legitimitet ne znače ništa, jer on niti zna što to znači. Jedan obični priglupi kvartovski jalijaš i mangupčić koji uživa u maltretiranjima, ponižavanjima i otimačinama, lopovluku i sve to opravdava nebulozama tipa jačega baje, u čemu ga svesrdno podržavaju sve muslimanske strukture na čelu sa FTV. On jadan nema intelekta da shvati da će ga ti isti odbaciti, kao što su ga i stvorili za svoje potrebe, onoga momenta kada više ne bude davao trule plodove među tuđim urodima. Osoba je u najmanju ruku za prijezir, žaljenje i liječenje. Bolje je biti u oporbi nego ovakvim jalijašima ustupke davati, jer onda je gotovo za sva vremena, ili će se dobro privatno napl.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.