Svim našim čitateljicama želimo sretan Međunarodni dan žena

Međunarodni Dan Žena prvi je put proslavljen davne 1909. godine u SAD-u. U Europu dolazi dvije godine poslije i slavi borbu žena za socijalnu, ekonomsku i političku jednakost.

Danas, nakon više od sto godina, Dan Žena se obilježava svečanim večerama i darovima u obliku cvijeća, parfema i bombonjera. Često se i zaboravlja dugogodišnja borba za jednakost i jednakopravnost koja zapravo još uvijek traje i za kojom, sudeći po problemima s kojima se susreću žene danas, još uvijek postoji potreba.

Kao neki od najvećih problema s kojima se susreću Hercegovke danas izdvojit ćemo nesigurnost na poslu i gubitak posla nakon ili zbog poroda i trudnoće, loša potpora samohranim majkama, marginalizacija i stigmatizacija žena koje se odluče na samački život, a poznato je i da su žene još uvijek plaćene manje od muškaraca za obavljanje istog opsega i vrste posla.

Ovome bi se dalo dodati još mnogo poteškoća koje se uglavnom vežu za materijalnu nesigurnost i društvenu nejednakost, ali pukim nabrajanjem se neće postići ništa. Nadamo se da će se odgojem nekih novih generacija djevojčica i dječaka stvoriti i novo društvo u kojem će biti manje nepravde i nejednakosti, a više slobode i međusobnog poštovanja.

Upravo je u tom ključ bolje budućnosti za sve – u odgoju naše djece. U odgoju u koji trebaju biti uključeni i majke i očevi i u odgoju u kojem bi jednako vrijedili sinovi i kćeri.

S nadom da će se tako stvoriti neki novi svijet u kojem će nam svima biti bolje, svim majkama, radnicama, domaćicama, hrabrim i svestranim ženama ekipa portala Jabuka.tv želi sretan Dan žena.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.