Švicarski franak snažno ojačao zbog napetosti na korjeskom poluotoku

Švicarski franak snažno je ojačao u srijedu na međunarodnim valutnim tržištima pod utjecajem geopolitičkih napetosti na korejskom poluotoku koje su potaknule trgovce na kupnju imovine percipirane kao sigurno ulaganje.

Franak je pokazatelj odnosa tržišta prema riziku i obično jača u razdobljima pojačanih geopolitičkih napetosti budući da ga trgovci percipiraju kao sigurno ulaganje.

Jutros je švicarska valuta poskočila 0,6 posto prema dolaru, najsnažnije u dva tjedna, te se zelenom novčanicom trgovalo po 96,88 centima.

Dolar je oslabio i prema jenu, za 0,3 posto, na 109,94 jena.

“Zbog pojačanih geopolitičkih rizika protekle noći tržišta su prešla iz faze sklonosti riziku prema averziji i moramo malo pričekati kako bismo vidjeli koliko će dugo to trajati prije no što krenemo u kupovine”, tumači Viraj Patel iz londonskog ureda ING-a.

U fokusu je tržišta stanje na Korejskom poluotoku. Sjeverna Koreja objavila je da “pomno razmatra” planove o raketnom udaru na američki pacifički teritorij Guam samo nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Trump poručio Pjongjangu da će Washington na prijetnje reagirati “vatrom i bijesom”.

“Tečaj dolara prema jenu već je kliznuo ispod 110 jena i u ovom ćemo fazi vjerojatno svjedočiti njegovom klizanju na najnižu točku krivulje dok tržište nastoji procijeniti situaciju”, tumači Kyosuke Suziki iz tokijskog ureda francuske banke Societe Generale.

Paralelno jačanju imovine koja je na glasu kao sigurno ulaganje slabe valute s visokim prinosima. Tako je zbog nesklonosti trgovaca riziku australski dolar potonuo 0,6 posto prema jenu, kliznuvši na 86,77 jena. Nakratko je potonuo i na najnižu razinu u mjesec dana, od 86,23 jena.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.