Švicarska veleposlanica usporedila političke sustave Švicarske i BiH | Jabuka.tv

Švicarska veleposlanica usporedila političke sustave Švicarske i BiH

Bosna i Hercegovina i Švicarska uistinu imaju sličan decentralizirani politički sustav, ali ono što bi BiH moglo poslužiti kao inspiracija iz Švicarske je način na koji kantoni/županije rade zajedno, kazala je veleposlanica  Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

U intervju za Fenu veleposlanica je podsjetila da ta zemlja ima 25 kantona, neki su veliki, dok su neki izuzetno mali, što je također sličnost s BiH. Sličnost se ogleda i u tome što kantoni u Švicarskoj ne žele oduzimanje nadležnosti.

Međutim, kantoni međusobno blisko surađuju u različitim oblastima poput obrazovanja i zdravstva jer nema svaki kanton svoj sveučilište ili bolnicu, ali dogovaraju se i o tome gdje će primjera radi prolaziti nova autocesta, zbog čega veleposlanica napominje da je od izuzetne važnosti da kantoni imaju konstantnu komunikaciju.

Kada je u pitanju obrazovanje, koje je nadležnost kantona kao i u Federaciji BiH, u Švicarskoj su kantoni međusobno postigli suglasnost oko toga šta će učenice i učenici tijekom koje godine školovanja učiti i koliko će trajati školovanje.

Kada sam išla u školu sustav je bio znatno raznovrsniji jer je jedan kanton bio organiziran na svoj način i imao je četiri godine osnovne škole, u drugom je ta razina obrazovanja trajala pet ili šest godina. Kantoni su shvatili da takav sustav u zemlji koja nije toliko velika ne može funkcionirati. Mobilnost građana se povećala, samim tim i školske djece. Zato su bili primorani harmonizirati obrazovni sustav a tome je doprinio i pritisak građana, dodala je.

Suglasnost su postigli dobrovoljno, bez uplitanja države i to je samo jedan primjer uspješne suradnje, naglašava veleposlanica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer, a slično je učinjeno i u drugim oblastima.

Također, jedna od razlika između BiH i Švicarske je činjenica da izravni porezi ostaju u kantonima i općinama zbog čega imaju svoj proračun koji usmjeravaju prema svojim politikama i potrebama što je također velika prednost.

Među kantonima postoji i svojevrsnonatjecanje usmislu visine poreza zbog čega neki od njih nude manje poreze građanima da žive tu ili investitorima kako bi bili za njih privlačniji.

Da bi se to kompenziralo postoji sustav jednakosti u kojem siromašniji kantoni koji imaju slabiju ekonomiju ili imaju manje stanovnika ili više troškova, dobivaju dodatni novac sa zajedničkog računa. Bez toga sustav ne bi tako dobro funkcionirao.

Držanje do postignutog dogovora

Naš sustav funkcionira jer postoji konstantan dijalog između različitih razina. To ne znači da se automatski oko svega uvijek slažemo, ali postoji politička volja za dostizanje konkretnih rezultata, kazala je Rauber Saxer.

Smatra da je i sustav u Švicarskoj prilično kompliciran jer se o svemu stalno pregovara, dogovara i koji uključuje sve u razgovor, a to je proces koji oduzima mnogo vremena i nije uvijek lako, dok u centraliziranim državama to ide lakše jer rješenje dolazi s više razina.

No, prednost sustava u Švicarskoj je da jednom kada se svi dogovore oko nečega onda se svi i pridržavaju tog dogovora.

BiH i Švicarska imaju odličnu bilateralnu suradnju, kaže veleposlanica, koja traje već 25 godina i dok je Švicarska tijekom rata prihvatila izbjeglice iz BiH i nakon sukoba pomagala u obnovi zemlje, sada se ta suradnja fokusira na konkretne razvojne projekte koji se tiču građana.

Posebna pomoć BiH od Švicarske dolazi u okviru projekata podrške reforme zdravstva, a to se, između ostalog, ogleda i u omogućavanju ljudima koji žive u udaljenim područjima da imaju pristup zdravstvenoj zaštiti.

Ova država fokusirana je i na podršku sektoru ekonomije i zapošljavanja, a jedno od najvažnijih pitanja je kako zaposliti mlade ljude. U Veleposlanstvu Švicarske smatraju da se to može uraditi tako što će se osigurati potrebno obrazovanje mladima kako bi naučili vještine koje se traže na tržištu rada.

Također, potrebno im je da imaju adekvatnu podršku od javnih službi za zapošljavanje, ali ključno je i uključivanje poslodavaca koji trebaju jasno kazati obrazovnim institucijama šta je to što oni zaista potražuju.

Švicarska ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti mladih u svijetu, a to se postiže zahvaljujući svom obrazovnom sustavu. Kroz projekte za mlade u BiH prenose se ova znanja i iskustva iz Švicarske kako bi se bh. učenicama već tijekom školovanja omogućula adekvatna praksa da bi stekli praktične vještine.

Veleposlanica je kao primjer navela zanimanje kuhara kazavši da učenici u Švicarskoj koji se školuju za kuhare svaki dan imaju praktičnu obuku, dakle kuhaju u restoranima. Na kraju školovanja dobivaju diplomu koja potvrđuje njihovo znanje i praktične vještine.

No, to nije sve jer ukoliko oni žele kasnije napredovati i postati primjera radi menadžeri hotela ili restorana vrlo lako se mogu doškolovati jer je obrazovni ssutav uvezan i koherentan.

Lokalne vlasti – visoke ovlasti

Kao treći sektor u kojem Švicarska aktivno podržava BiH je jačanje rada lokalnih vlasti, a projekti u ovom sektoru usko surađuju s lokalnim vlastima pomažući im da postanu moderniji i više okrenuti potrebama građana.

Jedan dio projekta u ovom sektoru je usmjeren na ohrabrivanje građana da postanu aktivni u radu svojih zajednica, uključujući i razina mjesnih zajednica. I ovo je, naravno, izravno vezano s političkim sustavom i iskustvom u Švicarskoj, pojasnila je veleposlanica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

U ovoj zemlji građani su veoma uključeni u donošenje svih odluka na općinskoj, kantonalnoj i državnoj razini, a organiziraju se i referendumi o različitim pitanjima unutar zajednica, ali i države.

Veleposlanica kaže da se građani u nekoj lokalnoj zajednici izjašnjavaju da li neka škola treba novi sustav grijanja ili da li neka nova ulica treba biti izgrađena jer građani plaćaju poreze i zauzvrat žele da znaju gdje se taj novac raspoređuje.

Govoreći o saradnji u oblasti ekonomije napomenula je da bi željela dovesti investitore iz Švicarske u BiH, ali to nije tako lako jer u švicarskim medijima najčešće možete naći loše vijesti iz BiH, uglavnom kada su u pitanju politička prepucavanja ili kada se koristi ratno-huškatorska retorika.

Veleposlanica kaže da to prenese i bh. političarima jer ovakva izvještavanja nisu dobra za zemlju, ni za investitore koji dobiju sliku da zemlja nije stabilna.

Ustvari, imidž zemlje je mnogo gori nego što je sama situacija u zemlji. To je velika šteta jer BiH ima velike potencijale za investicije uključujući i razvoj turizma, smatra veleposlanica.

RTV sustav – simbol različitosti

Govoreći o javnom RTV sustavu u Švicarskoj gdje su također tri službena jezika, veleposlanica je pojasnila da se javni RTV sustav vidi kao snaga različitosti.

Napomenula da se sustav informiranja ne može ostaviti potpuno na upravljanje privatnom sektoru budući da izvještavati o svemu što se događa u cijeloj zemlji zahtijeva resurse i financije, stoga iza javnog RTV sustava i dalje stoji država, što u Švicarskoj vrlo cijene.

Tako da imamo servis na njemačkom, talijanskom i francuskom, ali tu je i prostor za manjinu koja govori retoromanskim jezikom, pojasnila je, dodajući da to nije jeftino te svi moraju plaćati pretplatu.

Nisu svi bili sretni zbog toga te je prošle godine organiziran referendum o ovom pitanju, ali većina je odlučila da se nastavi plaćati RTV pretplata kako bi Švicarska zadržala svoj postojeći javni RTV sustav.

To je važno, kaže veleposlanica, jer se cijeli politički sustav zasniva na dijalogu čiji su najvažniji dio građani i koji stoga trebaju biti dobro informirani.

Kada bi mogla izabrati jednu stvar koja je potrebna BiH, veleposlanica je naglasila da bi to bila vrijednost postizanja kompromisa kao što je slučaj u Švicarskoj.

Ocijenila je da se BiH nalazi na raskrižju, širom zemlje čuje se opredjeljenje da se želi ići naprijed na putu ka članstvu u Europskoj uniji što Švicarska podržava, ali progres zavisi samo od BiH, odnosno odgovornih političara.

Odgovornost građana nije zanemariva. Oni moraju biti aktivni dio društva zahtijevajući reforme. BiH ima ogromne potencijale koji bi trebala iskoristiti. Srela sam dosta ljudi koji promoviraju ove vrijednosti i to me čini vrlo optimističnom, zaključila je intervju za Fenu veleposlanica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

(Fena)


5 komentara

  • NEBI BI BILO LOSE DA IZNESE KOLIKA JE PLACA U SVICI KOLIKA U HERCEGOVINI! KOLIKA JE POTROSACKA KOSARA OVDE KOLIKA TAMO! NIJE IZNILA DA SE OVDE BOGAT POSTAJE NERADOM, A TAMO RADOM! A TEK DA ONI SEDAMSTO GODINA I VISE NEMAJU RATA! A U NAS SVAKO MALO!! ONA JE VELEPOSLANIK , ALI NISTA NAM DONITI NEMORE OD ONOG SISTEMA KO U NJI! U NJI ZNANJE ODLUCUJE KO IDE DI, A U NAS PRSUT ILI ZNACES ZAME AKO MOJE DITE DOBIJE LOSU OCJENU!!

  • Dobro ,ali to političari ne žele ,ovce ćete im pokrast , ako već niste. Ma neka a oni sad neka bleje, dosta smo mi to trpili.

Komentiraj: