Švicarska u BiH investira 74 milijuna franaka i zapošljava 4.000 mladih

Vlada Švicarske tijekom sljedećih četiriju godina investirat će u BiH 74 milijuna franaka, i to u demokratsku upravu, općinske usluge, pravosuđe, zdravstvo, ekonomski razvoj, zapošljavanje mladih, migracije, smanjenje rizika od katastrofa, rodnu ravnopravnost, te kulturu i razvoj, priopćeno je iz Veleposlanstva Švicarske.

Na predstavljanju strategije suradnje Švicarske sa BiH za razdoblje od 2017. do 2020. godine, veleposlanica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer rekla je da njezina zemlja vjeruje u europsku budućnost BiH te očekuje od njenih političara i lidera da preuzmu odgovornost koju su im povjerili glasači i da rješavaju svakodnevne probleme građana, piše Srna.

“Nova strategija pokazuje kako ćemo nastaviti djelovati na osnovu dobrih rezultata koje smo postigli tijekom proteklih 20 godina. Švicarska nudi suradnju BiH pružanjem financijske podrške i dijeljenjem znanja i stručnosti u oblastima u kojima moja zemlja ima dokazano iskustvo”, istaknula je Saxer.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac rekla je da Švicarska strategija suradnje u BiH naglasak stavlja na životno važna pitanja, kao što je zdravstvo, ekonomija ili zapošljavanje mladih te dodala da cijeni činjenicu da je Vlada ove zemlje prepoznala veliki potencijal dijaspore BiH.

Direktor za suradnju pri švicarskom Veleposlanstvu u BiH Barbara Detwiler Šojer rekla je da žele da budu stvorene bolje socijalne, ekonomske i političke prilike i perspektive za sve osobe u BiH.

“Želimo ostvariti sustavnu promjenu, a u centru naše suradnje je stanovništvo BiH, muškarci i žene. Želimo uključiti sve građane, također, one koji su marginalizirani ili isključeni. Oni trebaju postati vrijedni i produktivni članovi društva”, istaknula je ona.

Strategija suradnje definira konkretne rezultate koje treba postići do 2020. godine.

Prihode za investicije trebalo bi povećati 50 općina, 150.000 građana će sudjelovati u procesima u zajednici, a 700.000 osoba će koristiti kvalitetnije usluge.

Polovica pružatelja primarne zdravstvene zaštite primjenjivat će standarde zdravstvene zaštite za kronične bolesti, dok u oblasti ekonomskoga razvoja program nastoji poboljšati uvjete za privatni sektor i najmanje 4.000 mladih ljudi bit će zaposleno na održiv način.

Na prezentaciji strategije bilo je više od 250 gostiju, uključujući predstavnike svih nivoa vlasti, civilnoga društva, diplomatskoga kora i međunarodnih organizacija.

(www.jabuka.tv)
3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.