Švicarac porijeklom iz BiH planirao drugi napad u Nici

Dvadesetsedmogodišnji Švajcarac, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, bio je lider švajcarsko-francuske džihadističke grupe koja je planirala drugi napad u Nici, piše švicarski list “NZZ am Sontag”.

List navodi da u svom posjedu ima povjerljive dokumente francuskih pravosudnih institucija koji otkrivaju namjere dvadesetsedmogodišnjaka da izvrši napad u Nici koristeći eksploziv ili automobile kojim bi se zaletio u pješake, prenosi Nezavisne.com

Neimenovani mladić, porijeklom iz BiH, navodno je koordinirao pripremame za napad, služeći se šifriranim online servisom za poruke “Telegram”. Njegova glavna uloga, navodno, je bila da grupi osigura oružje.

List dalje navodi da je mladić, koji je prešao na islam, pod lupu istražnih organa došao najprije zbog optužbi za obiteljsko nasilje. Njegova 23-godišnja supruga, porijeklom iz Kolumbije, je takođe umješana u planiranje napada u Francuskoj i Švajcarskoj, navodi švicarska nacionalna televizija “SRF”.

“NZZ am Sonntag” zaključuje da je mladić surađivao sa švicarskim džihadistom za kojim je raspisana međunarodna tjeralica, a koji je u bjekstvu, prenosi “Swisainfo.ch“.

(www.jabuka.tv) 

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.