Svi zadovoljni: BiH otišla provjeriti kako je radnicima u Njemačkoj

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, koju predvodi direktor Agencije Muamer Bandić, ovog tjedna boravi u Njemačkoj da bi se upoznala s uvjetima rada građana BiH koji se nalaze na radu u Njemačkoj, a angažirani su od slovenačkih firmi na osnovu međudržavnoga Sporazuma o zapošljavanju građana iz BiH u Sloveniji.

Iz Agencije je priopćeno da je poseban naglasak na provjeri uvjeta pod kojima radnici iz BiH rade, ostvaruju li sva prava iz radnog odnosa te jesu li u istom položaju kao i domaća radna snaga.

Posjeti poslodavcima koji zapošljavaju naše državljane te razgovori s radnicima dobar su pokazatelj s kolikom ozbiljnošću pristupamo radnim migracijama. Na ovaj način preventivno djelujemo i sprječavamo slučajeve gdje bi prava radnika bila ugrožena. I u budućnosti ćemo nastaviti s ovom praksom, rekao je Bandić.

Jedna od firmi koju je delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetila je “Baugroup” iz Ljubljane koja je zaposlila više od stotinu građevinskih radnika iz BiH.

Tom prilikom razgovarano je s radnicima iz BiH i svi su istakli da su zadovoljni plaćom, statusom i odnosom poslodavca prema njima.

Od početka realizacije Sporazuma sa Slovenijom u ovoj državi putem Agencije zaposleno je 30.000 radnika iz BiH. Neki od njih privremeno su angažirani na radovima u Njemačkoj i naša je obveza da povremeno provjerimo uvjete rada naših državljana. Zahvaljujući tvrtci koju smo posjetili imali smo mogućnost razgovarati s velikim brojem naših državljana i vidjeti kako implementacija Sporazuma izgleda iz njihova kuta. Veoma smo zadovoljni viđenim i posebno nam je drago da su radnici zadovoljni svojim poslovima, rekao je Bandić, prenose mediji.

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH ovog će tjedna posjetiti i druge firme u kojima radi veći broj radnika iz BiH.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.