Svi testirani učenici i nastavnici iz banjalučke škole negativni na koronavirus

Svih 26 učenika i 12 nastavnika iz OŠ Branko Ćopić u Banjoj Luci koji su bili u kontaktu s učenikom zaraženim koronavirusom su negativni na ovaj virus.

To je potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, prenosi Klix.ba.

Testiranje učenika i nastavnika je izvršeno nakon što su jutros potvrđena prva dva slučaja u BiH. Podsjetimo, kod stanovnika Banje Luke, koji je na radu u Italiji, i njegovog djeteta potvrđena je zaraza koronavirusom.

Muškarac i njegov sin se osjećaju dobro, a supruga odnosno majke je negativna na koronavirus.

Dijete koje je bilo u kontaktu je dobro i oni se nalaze na Infektivnoj klinici UKC RS. Majka je negativna na virus i ona je u izolaciji u kućnim uvjetima. Preporuka stručnog tima je da se svi učenici i nastavnici zadrže u izolaciji 14 dana jer moramo pratiti njihovo zdravstveno stanje. Najvažnije je zdravstveno stanje djece, roditelja i nastavnika, rekao je ministar Šeranić.

Kazao je kako škole i vrtići nastavljaju s redovnim radom jer je ovo izolirani potvrđeni slučaj jedne obitelji i virus se nije raširio u velikim razmjerama.

To je jedinstven klaster. Mi pratimo svo stanovništvo i sve ljude koji se prijave. U ovom trenutku nemamo preporuku za bilo kakvu promjenu u obrazovanju. Razumijem zabrinutost roditelja, ali u ovom trenutku nastavljamo s našim životima normalno, rekao je ministar.

Dodao je kako je ovo bilo očekivano i da su se za pojavu koronavirusa u BiH pripremali mjesec i pol dana.

Istaknuo je kako je otac koji je nulti pacijent u BiH zaražen koronavirusom došao automobilom iz Italije. Vozač koji ih je vozio se vratio u Italiji gdje i živi, treća osoba iz automobila je negativna na virus, dok epidemiološka služba stupa u kontakt s četvrtom osobom koja je također na području Republike Srpske.

Dakle, imamo 26 djece iz škole, 12 predmetnih nastavnika i četiri člana porodice koji su obuhvaćeni u ovom trenutku, kazao je Šeranić.

Prema riječima Branislava Zeljkovića iz Instituta za javno zdravstvo RS, svih 38 analiziranih uzoraka (učenici i nastavnici) je negativno na koronavirus, ali će se u idućih 14 dana pratiti te da će testiranje biti ponovljeno.

Poručili su stanovništvu da redovno prate preporuke nadležnih institucija.

Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u BiH

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.