Sveučilište u Mostaru: Dodijeljene 373 stipendije za Hrvate izvan RH – Jabuka.tv

Sveučilište u Mostaru: Dodijeljene 373 stipendije za Hrvate izvan RH

Ugovor za dodjelu stipendija sa 373 studenta Sveučilišta u Mostaru potpisan je u srijedu u ovom gradu. Sredstva za stipendiranje studenata, pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, osigurava Republika Hrvatska, a svrha je unapređenje znanja i intelektualnog potencijala hrvatskih zajednica u inozemstvu.

Dario Magdić iz Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kazao je da se radi o jednom od programa kojim se ispunjavaju opći ciljevi, programi i svrha Središnjeg ureda, a odnosi se na odnose s Hrvatima izvan Hrvatske.

Dodao je da je ovaj ured središnje nadležno tijelo za spomenuti program te da se provodi od 2011. godine i da ukupan iznos koji je utrošen dosada iznosi oko 12 milijuna kuna. U razdoblju od 2011. do 2016. ukupno je dodijeljeno 1927 stipendija. Osim izvrsnosti, koja je temeljni kriterij za dodjelu stipendija, uvedeni su i dodatni kriteriji, kao što su socijalno-materijalni. Stipendija, osim materijalne pomoći, studentima pruža i moralnu pomoć za razvoj samopouzdanja.

Svi stipendisti Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sudjelujući u ovom programu doprinose ispunjavanju i ostvarenju strateških ciljeva Ureda, posebno kada je riječ o zaštiti prava i interesa Hrvata izvan RH, i jačanja njihovih zajednica.

(Fena)


11 komentara

 • To nisu stipendije nego jednokratna pomoc ,ali ajde bolje ista nego nista. Stipendiju kad dobijes onda je to neprekinut niz novcane potpore do kraja skolovanja ,pod uvjetom da student izvrsava svoje obaveze redovito.Ovako ste vi samo zavukli velik broj postenih studenata koji nisu trazili stipendiju u svom gradu mislec da ce dobiti “stipendiju”…Savjet preimenujte ovo u pomoc studentu da niko vise ne dozivi zavlakusu kao ja.

 • Student – u pravu ste puno bi bolje bilo stipendije davat cijelo vrijeme studija .
  Mladi bi imali uvjete koje bi svaka drzava trebala omogucit .
  Na zalost nema dobre volje ,neka i u manjim iznosima ,ali da se moze s tim racunat.

 • Kakva se sve alaša nije prijavljivala tata nazovi gazda voza novo auto a dijete traži stipendiju i okolo naglas polupijano galami ŠTA ĆEMO OD PARA???A tata ponosan toooooooooo dijete ćaćino tako se to radi

 • Da se islo pravilno stavilo bi se po abecedi ,da se moze vidjeti kako u neku obitelj sa dvoje ili troje djece svi su dobili .a u iste takve obitelji nitko.Isto tako ova djeca sto se pisu na majku nije u redu osim izvanbracnih.Sva bracna djeca ili imaju ili su imala oca.Ako otac nije ziv dostavi se umrli list.Mozda ih ima po Njemackoj a pisu se na majku. Ovi 91 i 92 godiste isto provjerit jesu li mijenjali fakultet jer imaju dosta godina.Isto tako vidjet tko dobiva dvije ili vise stipendija i bez srama potpisuje.itd.Onda ako netko ima dvoje djece a rade otac i majka na dobrim mjestima kako mogu oba djeteta dobit stipendiju ??? Ali vase pare i vase pravo da ih dajete kome hocete.Cestitka dobitnicima narocito onima koji su zasluzili.

 • Sto sklanjas clanak cim si ga postavio ???Pusti ljude nek komentiraju .Ipak su potrosili 30 do 50 km uzalud vadec potvrde.

 • Najjace je kad ti na zalbu odgovore da ispunjavas sve uvjete ,ali nije vidljivo kolika su primanja po clanu obitelji???Poslana poreska kartica jedinog clana koji radi i vidi se koliko prima mjesecno .pa podijelite na 4 i eto matematike.Poslan dokument potpisan i ovjeren u notarke da samo otac radi.Pise zalite se vasem sudu??? Dok bi sud rijesio zalbu ja cu garant zavrsit faks.I da krepat ne molit.Nikad vise necu vadit onolike papirine i trosit .kad vi znate tko ce dobit prije nego stignu papiri .L.P.iz ponosne Hercegovine.

 • Vratit malo ovaj clanak u udarne vijesti,a ne odmah u zapecak.Neka narod vidi tko sve dobi pomoc od Hrvatske i treba li svima pomoc.

 • Znam ti ja i za bodove i za sve i nadao sam se za svoje dijete,ali nije dobila .Moj izracun je da ima bodove i zalba je bila,ali kazu nije vidljivo kolika su primanja ,a poslan izvod iz poreske pa valjda ne znaju podijelit na 4 .Znam ja i koji nisu dali godinu a dobili ,a moja kci u 7 mjesecu gotova sve.Znam ja i koji imaju cacu ziva u Njemackoj a pise ime matere.Ja sve na posteno pa nema veze.Znam ja bodove ovaj put.Iz iste kuce troje dobilo i isto bodova ,ali ih razmaklo da ne bode oci.Znam ja i one koji su mjenjali fakultete pa dobili.Svejedno cestitam svima koji su zasluzeno dobili i vama nn ako imate bodove.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.