Sveučilište u Mostaru dobit će pet milijuna eura iz Austrije

Sveučilište u Mostaru i Univerzitet Džemala Bijedića u iščekivanju su značajne financijske injekcije iz kreditnog aranžmana iz Republike Austrije, za čiju se isplatu već obvezala Vlada Hercegovačko-neretvanske županije. Riječ je o kreditu od po pet milijuna eura za ove dvije visokoškolske institucije, koji bi trebao biti dogovoren između bosanskohercegovačke i austrijske izvršne vlasti.

Glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović kazao je kako konačna realizacija istog sada isključivo ovisi o pregovorima koji vode više razine vlasti.

”Mi smo prihvatili takvu aktivnost te o tome izvijestili nadležna federalna i državna tijela koja su u procesu pregovaranja s Austrijom. Kada će kredit biti realiziran, ne odlučuje Vlada HNŽ-a. Očekujemo da državna tijela poduzmu potrebne korake kako bi se kreditni aranžman konačno realizirao, no u ovom trenutku nemamo nikakve povratne informacije o tome u kojoj se fazi nalazi”, rekao je Pavlović za Pogled.ba.

O ovome se raspravljalo i na posljednjoj sjednici Skupštine HNŽ-a. Nakon završetka iste neki mediji su ipak izvijestili kako su pregovori u završnoj fazi, ali i kako županijska Vlada ulazi u ovaj kredit kako bi podmirila stare dugove prema Sveučilištu i Univerzitetu. Međutim, Pavlović je kategorično opovrgnuo takve natpise.

”Ne radi se o sredstvima kojima bi se podmirili dugovi prema visokoškolskim institucijama, nego o kreditu kojim će se poboljšati kvaliteta nastavnog procesa”, istaknuo je glasnogovornik županijske Vlade.

Što se tiče samog aranžmana koji treba biti realiziran, riječ je o robnom kreditu, što znači da sveučilišta neće dobiti novac direktno na račun nego će iskazati interes za određenom robom za čiju će kupnju novac odobriti kreditor. Drugim riječima radi se o namjenskom kreditu koji neće biti moguće potrošiti na bilo što, nego isključivo u svrhu poboljšanja kvalitete izvođenja nastave u visokoškolskim institucijama.

(Pogled.ba | Foto: Domagoj Ledić – Jabuka.tv)5 komentara

  • promjenit će opremu po uredima, ( i postavit još koji LCD da pratimo vrijeme vani :),a to što su cjevi po Wc-ovima popucale nema veze….!!

  • upravo tako, kad pustom vodu u wc-u popliva citav hodnik, barem nek poprave wc.-ove, odnosno urede da lici na wc, da se dostojno bar mogu popisat kad ne mogu vec sjedit na klupi… 😀 POZZZ

  • Studiranje bi trebalo biti besplatno ko je uvijek i bilo ,a ne gulit roditelje.Sramota,ko će im nadavati novaca u vjetar.Di su novci od sramotno visokih školarina?Zar studenti mogu financirati visoko obrazovanje,izgradnje,,,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.