Sveučilište i Univerzitet bez sredstava

Sudeći prema nacrtu proračuna za ovu godinu, Mostar će i ove godine doslovno preživljavati bez ikakvih novih razvojnih projekata. Prilikom prvog čitanja gradonačelnik Ljubo Bešlić je kazao kako će iduća godina biti financijski teška, koja će prije svega zahtijevati mnogo više rada državnih službenika, navodeći kako se pitanje naplate obveza mora dići na višu razinu te da administracija mora biti brža i kvalitetnija te da takva politika mora biti osnovica.

Brojne primjedbe

Na predloženi nacrt proračuna vijećnici su najviše primjedbi imali što zbog slabog ubiranja prihoda od gradske administracije ispaštaju svi proračunski korisnici te da je financijska situacija u Mostaru svake godine sve lošija i lošija.

Tako, između ostalog, ni ove godine nisu predviđena grant sredstva za Sveučilište u Mostaru i Univerzitet “Džemal Bijedić”, a i sport je i ove godine ponovno na udaru, tako da su Sportskom savezu nacrtom predviđena sredstva u iznosu od 400 tisuća maraka. Sportska krovna organizacija za financiranje mostarskog sporta tražila je oko 880 tisuća maraka. Unatoč tome što su sportaši najbolji ambasadori grada i jedini šalju pozitivnu sliku o svom gradu, za njih vlast nema razumijevanja.

Upravo najviše vijećničkih amandmana se odnosilo na obrazovanje i sport, tako da se očekuje kako će se u prijedlogu proračuna uspjeti naći novca za ove dvije kategorije. Kao i svake godine i ove se ‘štedjelo na kulturi’ te su tako umanjena sredstava koja se izdvajaju za kulturne manifestacije te će od prošlogodišnje 144 tisuće, ove godine dobiti upola manje, odnosno 72 tisuće maraka.

I ovim nacrtom novac predviđen za kulturu ide za hladni pogon institucija, odnosno za plaće zaposlenih, a manje za program kojeg itekako nedostaje u ovom gradu.

Pozitivno je što se ove godine planiraju bar malo povećati izdaci za mlade te će se za ovu populaciju u gradu ove godine izdvojiti 182 tisuće maraka, više za 60 tisuća u odnosu na prethodnu godinu.

Ide na javnu raspravu

Predloženi nacrt ide na javnu raspravu kako bi građani, preko mjesnih zajednica, imali uvid u nacrt da, ako su zainteresirani, mogu djelovati. Za očekivati je da će prijedlog proračuna doći na dnevni red Gradskog vijeća do kraja mjeseca. Zadnju riječ u ovom procesu imaju gradski vijećnici koji će odlučivati o iznosu proračuna Mostara za ovu godinu.

Kažimo i to kako su planirani prihodi u nacrtu proračuna za 2012. godinu predviđeni u iznosu od oko  46.5 milijuna maraka što je za oko 6 milijuna maraka manje od rebalansiranog proračuna za 2011. ili 11,4 posto. Preneseni je deficit u iznosu do 10, 4 milijuna maraka, donosi Dnevni list.

(www.jabuka.tv)

 

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.