Sveti Ilija – zaštitnik Bosne i Hercegovine

Danas, 20. srpnja, slavi se Sveti Ilija – zaštitnik od vatre i groma, ujedno i zaštitnik Bosne i Hercegovine. U mnogim mjestima diljem BiH, Tihaljina, Veljaci, Kiseljak, Doljani, Kruševo, Zenica svečano se slavi ovaj blagdan.

Sveti Ilija starozavjetni je prorok zvan i Gromovnik. Ilija na hebrejskom (Elijjahu) znači ‘moj Bog je Jahve’ i to predstavlja životni program toga neobičnog proroka.

Djelovao je i naviještao Božju riječ u Sjevernom kraljevstvu ili Kraljevstvu Izrael u IX. stoljeću prije Krista u vrijeme kraljevanja Ahaba i Ahazje. Spada u četiri osobe Starog Zavjeta ili vremena prije Isusa, koje evanđelja posebno spominju. To su Abraham, Mojsije David i Ilija. Evanđelisti su obuzeti likom ovog čovjeka velike vjere, te ga zato spominju više puta. On je veliki junak, koji se ne bori za sebe, nego za Boga. Borio se kao nijedan prorok prije njega da njegov narod ne ode od Boga, nego da pripada i da se klanja samo Bogu. Ime Ilija znači: Gospodin je moj Bog! Govorio je: Ne može se častiti i klanjati krivim bogovima uz pravog Boga. Borio se protiv idola u svom narodu.

Kao starozavjetni prorok Ilija ima vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji, o čemu svjedoče brojni spisi o njemu. Prema Svetom pismu bio je ‘Podignut u vihoru ognja, u kolima s plamenim konjima’.

Štovanje svetog Ilije je dosta rašireno u karmelićanskom redu te u slavenskim zemljama gdje ga se još naziva i svetim Ilijom Gromovnikom (u Drugom svjetskom ratu je ratno ime prema tom proroku dobio Ivan Hariš-Gromovnik). Židovska apokaliptika držala je da Ilija nije umro, nego da će umrijeti skupa s Henokom na koncu vremena boreći se protiv Antikrista.

Biskup fra Pavao Dragićević tražio je od Svete Stolice (Vatikana) da se sv. Ilija slavi kao zaštitnik Bosanskog kraljevstva. Sveta Stolica je udovoljila njegovom zahtjevu dokumentom od 26. kolovoza 1752, stoga ga Hrvati u našoj državi danas slave kao zaštitnika Bosne i Hercegovine.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

  • Bosna i Hercegovina je izmišljena tvorevina,brzu smrt joj želim.
    Sveti Ilija nije zaštitnik nikakve bosne i nikakave hercegovine to su nakalemili ovi prodani fratri ili ti daidže.Postoji samo jedina jedna domovina Hrvatska od Raše do Drine i od Drave do Jadranskog mora…

    I svi koji mislite drugačije crknite

  • Sveti Ilija nemam ništa protiv tebe niti naše vjere,samo ne dam da mi sole pamet bivši komunisti i lopine kojih je pun hram božiji,ja se molim u šumi…
    I još da lažu na tebe da i zaštitnik muslimanskih sektaških tvorevina…

  • ovako…ocito vi koji ste prepametni niste nikad pricali sa osobom starijom od 70 il 80 godina pa da vam imao netko reci da i muslimani isto vjeruju i strahuju od čuda Svetog Ilije , i naklanjaju mu se, isto kao i katolici-krscani, al ne , vi ste blejili dok bi vam baba ili did pricao eee kako je bilo to i to, da sam s vama u nekoj uživo raspravi, vjerujem da bi mi od vaseg sranja i preseravanja puko film dosta brzo da bi vas pošamarao od dragosti, sta pricas o toj hrvatskoj vise jebote otac procitaj jednu povjesnu knjigu pa ces znat koliko je hercegovina bila u hrvatskoj i koliko je mores zvat Hrvatskom

  • hercegovina jest dijelom hrvatska i bila je dio hrvatske al sad da je hrvatska hrvatska hrvatska koliko vase prazne glave misle , nije niti je svojom povjesnom razdobnošćvu u sastavu hrvatske mogla ostati takva..tolikio o tome, molim pocnite se malo obrazovat vise a manje navijački kenjat

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.