Sveta misa i komemoracija za žrtve Križnog puta u Stocu

Zadnju nedjelju u mjesecu svibnju, na Radimlji kod Stoca održat će se prigodna komemoracija i sveta misa za sve žrtve sa šireg područja Hercegovine, poginule i nestale sudionike Bleiburške tragedije i svih križnih putova i stratišta hrvatskih vojnika i civila s kraja Drugoga svjetskog rata i poraća.

Ove godine sveto misno slavlje i komemoracija na Radimlji bit će u nedjelju, 26. svibnja s početkom u 12:00 sati.

Radimlja je postala simbol stradanja i mjesto pijeteta za tisuće mučki pogubljenih žrtava, gdje se svake godine u svibnju održava misno slavlje.

Razdoblje od 1945. do 1946. godine obilježeno je masovnim likvidacijama kako poražene vojske tako i civila. Zanijekani, bez imena i groba upisani su u nespokojnu memoriju i na žalost vrlo često su predmet medijskih manipulacija kojima se potiču novi ciklusi nasilja.

Totalitarni komunistički režim pokušao je sustavno uništiti bilo koje saznanje o ovim teškim zločinima, a nestale osobe nisu smjele biti ni spomenute. Iz velike boli rodila se velika ljubav i na njihovoj žrtvi iznikla je težnja prema demokratskom društvu, naveli su organizatori.

Predsjednica Udruge “Vidovo polje” Stolac Ljiljana Matić kazala je za portal Jabuka.tv da i ove godine na Radimlji očekuju veliki broj ljudi koji će s toga mjesta ujedinjeni i u molitvi poslati poruku mira.

Do 1998. godine rađena su istraživanja na ovom lokalitetu i šire, a nastavljena su 2022. godine.

Sva ona svjedočanstva koja su ranije zapisana, pokazala su se istinitima. Upravo ovdje pronađen je veliki broj ljudskih ostataka, kazala je Matić za portal Jabuka.tv te dodala da je zamisao da u budućnosti ovaj prostor  bude jedan memorijalni centar gdje će se ti ostatci dostojno pohraniti kako bi se moglo doći i pomoliti za duše svih pokojnih.

U Stocu održana komemoracija za žrtve Blajburške tragedije

Upravo ove godine, ispred oltara, svi vjernici će imati priliku vidjeti postavljenu maketu mauzoleja i vanjskog oltara.

Riječ je o uistinu velikom i vrijednom projektu koji se u skorije vrijeme planira realizirati na ovom lokalitetu.

Idejno rješenje je već završeno i upravo smo prešli na izradu glavnog. Maketu i projekt izradili su mladi, vrhunski arhitekti Ana Bogdanović i Petar Planinić, kazala je Matić.

Svetu misu na Radimlji ove godine predslavit će mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić u koncelebraciji sa stolačkim župnikom don Gordanom Božićem te ostalim svećenicima.

Radimlja – stratište Drugog svjetskog rata i poraća

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.