Šveđani financirali mostarske kolektore, a sad pitaju gdje je njihovih 16 milijuna

Boraveći u Mostaru švedski veleposlanik Anders Hagelberg osvrnuo se na događanja oko najveće mostarske poslijeratne investicije, a koju, između ostalih, financira i Vlada Kraljevine Švedske koja je izdvojila pozamašna financijska sredstva za pomoć Mostaru.

Država Švedska je u projekt mostarskih kolektora uložila već 16 milijuna maraka, a kako je jučer u Mostaru izjavio švedski veleposlanik u BiH Anders Hagelberg, nepuštanje kolektora u pogon jako je frustrirajuće za švedske porezne obveznike koji su u ovaj projekt uložili tolike novce.

Oštra kritika švedskog veleposlanika

Veleposlanik je istaknuo kako se lokalni političari moraju pod hitno angažirati kako bi se završili radovi na ovome projektu, jer švedski porezni obveznici, koji su uložili novac u izgradnju kolektora, žele vidjeti rezultate, piše Dnevni-list.ba.

Radovi kasne. Kolektori su se već mogli pustiti u pogon. To je jako iritirajuće za švedske porezne obveznike. Uložili su novce u nešto što ne funkcionira, rekao je veleposlanik Švedske i zaključio kako sve ima političke konotacije koje ”stoje na putu da to krene”.

Veleposlanik Hagelberg je istaknuo kako očekuje od političara da riješe problem što prije, jer, kako je kazao, nepošteno je prema švedskim poreznim obveznicima da projekt nije pokrenut, pitajući se gdje je onda uložen novac nestao.

Ako ulazimo u jedan projekt i ulažemo novac, očekujemo da partner izvrši poslove na vrijeme. Švedska je dala već 16 milijuna KM u ovaj projekt. Kad smo uradili investiciju, očekujemo i da svi ostale odrade svoj dio posla. Ovdje je uložen novac poreznih obveznika, kazao je veleposlanik Hagelberg.

Nedostaje financijskih sredstava?

Podsjetimo, mostarski je gradonačelnik uoči objave ovogodišnjeg Proračuna Grada, rekao kako nedostaje novca za pročistač te da je jedan od problema pri izradi proračuna osiguravanje financijskih sredstava za nesmetan rad pročistača.

Rad pročistača moramo subvencionirati jer ne možemo povećati cijenu kubnog metra vode. Pregovaramo s različitim razinama vlasti da vidimo tko bi mogao osigurati dio neophodnih sredstava, kazao je Bešlić nedavno i dodao kako je za rad pročistača potrebno još 2,5 milijuna KM.

Inače, sredinom ožujka iz mostarske Gradske uprave kratko je priopćeno kako se odgađa puštanje kolektora u rad. Svečanost puštanja u rad postrojenja za tretman otpadnih voda zakazana za ponedjeljak 19. ožujka 2018.godine s početkom u 12 sati prolongira se, a o novom terminu bit će te blagovremeno obaviješteni, rekli su tada iz Gradske uprave Grada Mostara. Objašnjenja zbog čega se najavljeno otvaranje odgađa tada nije bilo.

Igre s rokovima

Također, gradonačelnik Bešlić u studenom prošle godine kazao kako bi se svi radovi trebali završiti do kraja lipnja ove godine.

Mostarski gradonačelnik je tada ustvrdio kako će se vjerojatno morati produžiti ugovor s grčkom tvrtkom Actor, koja izvodi radove na izgradnji pročistača, jer će biti potrebno osigurati sredstva s gradske, županijske i federalne razine, a po svemu sudeći potrebni novac još uvijek nije pronađen.

Vrijednost projekta izgradnje glavnog kanalizacijskog kolektora i pročistača otpadnih voda iznosi oko 130 milijuna maraka, a radovi na izgradnji započeli su 2015. godine. Trebali su biti završeni u roku od tri godine, ali na djelu je očigledno prolongiranje i probijanje rokova što je iziritiralo čak i švedskog veleposlanika u BiH. S.P.

(www.jabuka.tv) 10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.