Djeca iz Kenije dobila novi autobus, sudjelovala i Gimnazija Široki Brijeg

U divljini afričke misije, daleko od asfalta, dobrih cesta i urbanizacije smjestio se naš Mali dom i velika škola za odbačenu djecu, bolesnu, napuštenu, siromašnu… posljednju od posljednjih. O svima njima brigu vodi fra Miro Babić, franjevac iz Hrvatske, piše Večernji list BiH.

Dobronamjeran, nasmiješen, naoružan strpljenjem. Misionar mlađe generacije. Već je on prevalio punih 13 godina u Africi. A za to vrijeme na svojim leđima izgradio mjesto nade za djecu kojoj ići u školu znači dobiti dar da možeš učiti i ne samo to, mogu biti sigurni da će svaki dan imati obrok.

Nije on sam na ovom putu jer davno bi iznemogao. Tu smo svi mi koji ponekad navratimo u ovu misiju preko Facebooka i interneta. Ili nosimo afričku narukvicu prijateljstva. Na kraju, tu su volonteri Malog doma, a među njima se ove godine našao Tonći Maleš, ponosni Splićanin, profesor grčkog i latinskog, dobar prijatelj. I on je pokrenuo veliku akciju nazvanu “70 x 1” kojom je odlučio pomoći fra Miri Babiću doći do nužnog školskog autobusa za djecu ove misije.

U sklopu humanitarne akcije “70 x 1”, koju je vodio hrvatski misionar u Keniji fra Miro Babić, prikupljena su sredstva od 70.000 eura kojima je kupljen školski autobus za djecu izoliranoga kenijskog sela u pokrajini Nakuru. U humanitarnu akciju za St. Francis Secondary School, srednju školu u selu Lower Subukia, uključilo se sedamdeset škola iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine gdje je svaka prikupila po tisuću eura. Među tim školama bila je i širokobriješka Gimnazija.

Školski autobus je u Keniji, inače, dio školske opreme. Ne može se donirati jer standardni autobusi ne mogu voziti u tim uvjetima. U cijeloj dolini Lower Subukia, naime, nema asfalta, nego se promet odvija na zemljanim, teško prohodnim cestama, posebno u vrijeme kišne sezone, kada to selo često ostaje odcijepljeno. Stoga se autobus mora naručiti u tvornici u gradu Nakuru koja proizvodi vozila prilagođena lokalnim uvjetima. St. Francis Secondary School je škola internatskoga tipa s tri stotine siromašnih učenika, koju vodi i za koju se brine hrvatski misionar fra Miro Babić. Unatoč beskrajnom siromaštvu i krajnje otežanim uvjetima u kojima se odvija život škole, njezini učenici ostvaruju odlične rezultate na službenim državnim ispitima.

Još je važnije da St. Francis pohađaju učenici iz svih etničkih skupina u Keniji (a ima ih 42), svih vjerskih skupina (katolici, protestanti i muslimani), djeca iz grada i sa sela.

(www.jabuka.tv) 9 komentara

    • Divljina je puno bolja od ovih idiotarija sa Zapada, tamo barem vlada priroda i zakoni prirode, a ovamo više ne žele ništa normalno, žele da muški rađaju, da žene budu vješalice bez si*sa

  • Za komentar “bijelac” zar imaš srca tako nešto reći , zar je neko kriv što je bijel i crn , zar nismo svi Božija djeca , malo razmisli pa onda izreci ,sramota ,zar nisu sretniji nego ti , nisu ta stvorenja opterećena ni modom ni mobitelom , ali zrače pravom dječjom radosti ,

  • Ovog profesora sam gledala na tv Laudato. Divan je…pun ljubavi i suosjećanja. Drago mi je da su naši malci dio ovog dobrog djela. Fala im..
    A radost ove djece…u takvim uvjetima…neprocjenjivo

  • a koje veselje i radost nema zla niti na vidiku a ovako je i u nasim krajevima bilo prija puno godina kad su se ljudi istinski druzili i pomagali virovali i molili zajedno

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.