Svečano otvorena obnovljena Klinika za psihijatriju SKB-a Mostar

U okviru najvećeg projekta energetske učinkovitosti u BiH (BEEP), u Mostaru je u utorak svečano otvorena obnovljena Klinika za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na kojoj je finalizirana implementacija mjera energetske učinkovitosti.

U obnovu Psihijatrijske klinike je uloženo 809.000 KM, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH. Radovi su obuhvatili integriranje termičke izolacije u fasadu objekta i krova, kao i zamjenu vanjskih otvora na fasadnim površinama.

Svečanom otvorenju prisustvovali su, uz ostale, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, ministar zdravstva HNŽ-a Goran Opsenica, ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić i predstojnik Klinike za psihijatriju Miro Klarić.

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić istaknuo je, u svom obraćanju, apsolutnu neophodnost realizacije projekata velike uštede energije te naglasio kako će takvi projekti biti nastavljeni i u budućnosti.

”Ponosni smo na implementaciju ovog jako značajnog projekta, kao i činjenicu da energetska učinkovitost postaje sve značajnija tema u Federaciji BiH. Federalno ministarstvo prostornog uređenja i dalje će nastojati osigurati što bolje uvjete za implementiranje projekata rekonstrukcije svih javnih objekata i osigurati ulaganja u području energetske učinkovitosti u ovom dijelu zemlje”, naglasio je Martić.

Po riječima federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, realizacija ovog projekta ima vrlo konkretne i mjerljive rezultate.

”Implementacijom ovog projekta poboljšali smo uslugu, smještaj naših pacijenata, uvjete za rad naših doktora i opća klima za rad je puno bolja. S druge strane, implementirane mjere smanjit će potrebu ovog objekta za potrošnjom električne energije što će nam uveliko olakšati daljnji rad”, ocijenio je Mandić te izrazio nadu da će se u Mostaru i dalje nastaviti s ovakvim projektima.

Ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovom projektu te naglasio kako se nada da će u skoroj budućnosti biti realizirana još ”pokoja ovakva priča na zadovoljstvo svih pacijenata”.

BEEP je najveći projekt energetske učinkovitosti u BiH koji se realizira uz pomoć Svjetske banke. Projekt se implementira u razdoblju od 2015. do 2018. godine s ciljem predstavljanja prednosti i održivosti energetske učinkovitosti. Procjenjuje se da će od povećanja energetske učinkovitosti višestruke koristi imati oko 80 000 korisnika objekata u javnom sektoru.

Također, ovaj projekt pruža podršku Vladi na ispunjavanju obveza iz Sporazuma energetske zajednice, kojim se obvezala na implementiranje direktive EU iz oblasti energetske učinkovitosti.

Psihijatrijska klinika jedna je od 18 javnih objekata koji su renovirani u okviru projekta u tijeku 2016. godine.

(Fena)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.