Svečano otvoren 23. Mostarski sajam

Imamo veliku čast biti zemlja partner na ovoj manifestaciji gdje su danas prisutna 24 mađarska poduzeća, a kako bi se dodatno ojačala naša gospodarska suradnja, rekao je, proglasivši Mostarski sajam otvorenim, Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

Mađarska vlada podupire ta poduzeća kako bi oni s vama surađivali što aktivnije, kako bi oni trgovali s vama i provodili investicije kod vas te na taj način jačali odnose zemalja zapadnog Balkana, BiH i Mađarske, kazao je Szijjártó.

Poručio je kako je njihov cilj ubrzavanje europskih integracija na ovom području.

Mi smatramo neprihvatljivo sporom integraciju zapadnog Balkana. Bruxelles čini stratešku pogrešku kada se ne ubrzava u dovoljnoj mjeri taj integracijski proces. Takvo ponašanje Bruxellesa izuzetno je štetno iu pogledu regionalne stabilnosti. Stoga je došlo vrijeme da poručimo Bruxellesu “valja sjahati iz visokog sedla i nije više vremena za bahate izjave”. Naš cilj je ubrzavanje europskih integracija na ovom području, Srbija se neodložno treba primiti u EU, a BiH mora dobiti status kandidata, naručio je on.

Péter Szijjártó

Zajednički rad na izgradnji respektabilne regije

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je zadovoljstvo što može nastaviti razgovore o ekonomskoj, gospodarskoj, regionalnoj suradnji, ali io infrastrukturnom povezivanju i zajedničkim kako bi svi zajedno izradili respektabilnu regiju, javlja Fena.

Zbog njih blista Mostarski sajam

Naša regija je mala. Svaka nestabilnost izravno se odražava na sve nas. U posljednjih deset godina mnogo smo postigli. Bilateralna robna razmjena između BiH i Srbije se udvostručila i u stalnom je rastu. U 2021. godini BiH je bila peti vanjsko-trgovinski partner Srbije, a treća izvozna destinacija. Srbija je već više godina na trećem mjestu po visini izravnih ulaganja u BiH, naglasila je Brnabić.

Smatra kako ti podaci pokazuju pozitivan trend, ali i dodatni potencijal. Izrazila je važnost dodatnog ulaganja u infrastrukturu spomenuvši značajnim autoput iz Beograda do Sarajeva iz dva pravca, ali i zajednički granični prijelaz što će gospodarstvenicima, kako navodi Brnabić, omogućiti lakše plasiranje robe, više radnih mjesta, bolje plaće i kvalitetniji život u regiji.

Ana Brnabić

Na mostarskom sajmu predstavlja se 68 izlagača iz Republike Hrvatske. Tom prigodom predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kazao je kako sajam ima svoju veliku tradiciju i važnost jer je mjesto razmjene informacija, sklapanja partnerstva i ugovora, ali i unaprjeđenje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene BiH i njenih gospodarskih subjekata s drugim zemljama i tvrtkama.

BiH je nama susjedna, prijateljska zemlja s kojim je gospodarska razmjena u 2021. godini iznosila 2.6 milijardi eura. BiH je šesti trgovinski partner Hrvatskoj, ali je Hrvatska prvi trgovinski parner Bosni i Hercegovini. Izravna ulaganja u BiH su 1.4 milijarde eura i drugi smo investitor u BiH nakon Austrije, ističe Plenković.

Andrej Plenković

Gospodarstvenici opet imaju šansu predstaviti se u Mostaru

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić osvrnuo se na stanku u održavanju mostarskog sajma zbog pandemije koronavirusa naglasivši kako se pandemija odrazila i na ekonomiju.

Ne možemo da se ne sjetimo pošasti koronavrusa koja je brutalno utjecala na zdravstveni sektor, ali i na gospodarstvo. Vlada je počela davati mjere koje su imali jako dobar utjecaj na oporavak. Vratili smo sva radna mjesta i pomakli ekonomiju na najvišu razinu u povijesti. Ne mislimo na tome stati. Sajam govori da postoji optimizam. 90 posto gospodarstva čine domaći investitori koji su dobri u razumijevanju teškoća koje su pred njima, rekao je premijer.

Izrazio je radost što su gospodarstvenici ponovno dobili šansu predstaviti se u Mostaru.

Neka ovo bude dobra poslovna prilika koja će rezultirati sklapanjem što većeg broja potpisanih ugovora, poručio je Novalić.

Fadil Novalić

U ove dvije godine imali smo jednu od najvećih kriza svijeta od 2. svjetskog rata, smatra predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Ta kriza utjecala je, pored zdravstvenog sektora, i na ekonomiju i ekonomske aktivnosti. Kriza je ukazala da se u neizvjesnim vremenima možemo osloniti samo na sebe i svoje resurse i kapacitete, ali i podršku i pomoć sebi najbližih, misleći pri tome na regiju. Sačuvali smo naš zdravstveni sustav, radna mjesta i gospodarstvo. Potrebno je iz toga izvući pouke, dodao je on.

Ističe kako se danas susrećemo s globalnim problemom inflacije.

Cilj je kroz suradnju ojačati regiju kako bismo se zajednički pozicionirali kao respektabilan prostor poželjan za investicije i ta kao takvi budemo značajan član europske obitelji. U tome nam je značajan partner Srbija kao partner u svim regionalnim inicijativama, ali i Hrvatske kao članice Europske unije i zagovarača za pristupanje zapadnog Balkana Europskoj uniji, kao i Mađarskoj koji su naša zemlja partner, smatra Tegeltija.

Zoran Tegeltija

Gradonačelnik ponosan na Mostar

Ponosni smo na sajam jer sajam je svojom veličinom, tradicijom i prepoznatljivošću postao brend koji okuplja ono najbolje što naše lokalne, ali i regionalne i svjetske tvrtke žele i mogu pokazati, ustvrdio je mostarski gradonačelnik Mario Kordić, javlja Fena.

Kaže kako sajam sa svim svojim aktivnostima može služiti kao primjer za ravoj društva i pojedinca.

Moramo i dalje ustrajati, čuvati mir i stabilnosti na svim razinama u BiH i stvarati dodatne i trajne vrijednosti. Unatoč svim izazovima, uvijek je najbolji put stajati čvrsto na istinskim vrijednostima. Želimo da Mostar i dalje bude domaćin vrhunskih događaja, kao i poželjno mjesto za život, investicije i razvoj, poručio je gradonačelnik.

Mario Kordić

Ravnateljica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak kazala je kako će se u okviru pet sajamskih dana predstaviti izlagači iz 20-ak država svijeta kada će upriličene redovite podsajamske manifestacije, te uz njih mnoštvo poslovno korisnih tematskih konferencija, stručnih skupova, okruglih stolova i niz drugih značajnih zbivanja.

Počašćeni smo time što je Mađarska, naša prijateljska država, zemlja partner ovogodišnjeg sajma. Naša suradnja razvijala se od samih početaka. Partnerstvo s njima koje su stalno nazočni na sajmu držimo značajnim zbog povezivanja, ne samo naših zemalja nego i zemalja regije i širih prostor, zaključila je ravnateljica.

Dalfina Bošnjak

Mostarski sajam gospodarstva počeo je u utorak u Mostaru nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa, a predstavljaju se izlagači iz cijeloga svijeta, od kojih su tradicionalno najzastupljeniji oni iz Hrvatske, Srbije, Italije, Austrije, Kine, Mađarske, Slovačke, Turske.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.