Svečano otkrivena spomen-ploča Širokobriježanima stradalima u raketiranju

Spomen-ploča posvećena žrtvama raketiranja Širokoga Brijega svečano je otkrivena u četvrtak ujutro u naselju Njivice u Ulici Nikole Šubića Zrinskog.

Članovi obitelji stradalih i gradonačelnik Miro Kraljević zajednički su otkrili spomen-ploču povodom 30. godišnjice zračnog raketiranja od strane JNA tijekom kojeg je poginulo šest osoba.

Prigodne govore održali su gradonačelnik Kraljević te predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, a spomenik je blagoslovio fra Ivan Landeka ml. Nakon toga su članovi obitelji poginulih zajedno s gradonačelnik položili vijenac i zapalili svijeće, nakon čega su i ostali brojni građani i izaslanstva zapalili svijeće.

Dana 7. travnja 1992. godine nemoćna mržnja četničkih zrakoplova bacala je bombe po našem gradu. Ubili su Te mužu, Oče, Brate, mili Sine moj! Naša će ljubav vječno živjeti, a oni će mržnju imati za životno uzdarje, piše na spomen-ploči.

Sve je krenulo kada samo skupili ekipu od šest ljudi. Ja sam napravio jedan crtež i čovjek je dozvolio da možemo uzeti dio njegovog dvorišta kako bi proširili obilježje. Razgovarali smo sa obiteljima poginulih i svi su pristali da se izgradi spomen-ploča. Potom smo kontaktirali Grad i Županiju koji su pristali financirati ovaj projekt, izjavio je za portal Jabuka.tv jedan od članova Inicijativnog odbora za izgradnju spomen-ploče Jozo Mikulić Jojo.

U ranim jutarnjim satima 7. travnja 1992., dva zrakoplova JNA, koja su uzletjela iz Podgorice, nadletjela su Široki Brijeg i raketama zrak-zemlja i kazetnim bombama u 6:20 sati zasuli civilne ciljeve u užem dijelu Širokog Brijega.

U tim napadima, pred svojim obiteljskim domovima u naselju Njivice, živote je izgubilo šestero Širokobriježana: Božo Soldo (1953.), Jozo Hrkać (1968.), Rajko Hrkać (1968.), Mladen Hrkać (1972.), Josip Hrkać (1978.) i Veselko Topić (1940.).

Za ovaj ratni zločin nitko nije odgovarao., a ovaj datum smatra se jednim od najcrnjih dana u širokobriješkoj povijesti.

Prije 30 godina u raketiranju Širokog Brijega poginulo šest osoba

(www.jabuka.tv)