Sve više umirovljenika u Njemačkoj primorano raditi

Njemački političar Dietmar Bartsch je prošli tjedan pozvao na izvanredno povećanje mirovina od deset posto, odnosno najmanje 200 eura mjesečno.

Poziv na rast mirovine uslijedio je zbog konstantno visoke inflacije u Njemačkoj.

Bartsch je također pozvao na ponovno podizanje stope mirovina na ”najmanje 53 posto” – sa sadašnje razine od oko 48 posto, pišu njemački mediji.

Mnogi nemaju drugog izbora

Kako pišu njemački mediji, ponovno je povećan broj zaposlenih starijih od 67 godina.

Njemačka ljevica smatra kako mnogi umirovljenici rade, jer nemaju drugog izbora. Stoga mora doći do izvanrednog povećanja mirovina, navode mediji.

Njemačka: Ovi radnici će u budućnosti više izdvajati za socijalno osiguranje

Broj umirovljenika koji rade u Njemačkoj i dalje raste. Trenutno je 1.123.000 zaposlenih diljem zemlje starije od 67 godina. Ministarstvo rada objavilo je ove brojke na zahtjev Ljevice u Bundestagu, piše Fenix-Magazin.de.

Brojka se dakle sastoji od 251.000 obveznika socijalnog osiguranja i 872.000 umirovljenika koji su samo djelomično zaposleni. To znači da velika većina ima takozvani mini-posao od 520 eura.

Usporedbe radi: krajem prošle godine u cijeloj je zemlji bilo 1.066.895 zaposlenika u dobi za mirovinu, što je povećanje od 15.000 zaposlenika u odnosu na prethodnu godinu.

Na kraju 2022. više od 400.000 zaposlenika već je bilo starije od 70 godina, a oko 138.000 zaposlenika starije je od 75 godina.

Mirovine su porasle početkom srpnja

Od 1. srpnja ove godine mirovine su porasle: u zapadnoj Njemačkoj za 4,39 posto, a u istočnoj Njemačkoj za 5,86 posto.

S koliko godina radnici u Njemačkoj odlaze u mirovinu?

Prema podacima Vlade, prosječna starosna mirovina nakon najmanje 45 godina staža trenutno iznosi 1.543 eura, piše Fenix-Magazin.

”Umirovljenici moraju raditi”

Loše mirovine i visoke cijene zapravo tjeraju sve više starijih ljudi da nastave raditi, upozorio je zastupnik Ljevice Sören Pellmann.

Za mnoge ovo nije dobrovoljna odluka, već nužna kako bi pregurali mjesec, upozorio je dodajući kako je njemački mirovinski sustav slomljen.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

7 komentara

  • A šta mogu u nas umjrovljenici s penzijom posle 40 godina rada?Nemaju za kruha tako da vi pustige Njemačku jer nje da nema nas narod bi gladan bio.

    • ne samo radno sposobni trebaju ici u njemacku nego i nasi umirovljenici. Kad samo cujem onog lika sto vazda zbori dase nasi masovno vracaju dodje mi da povratim. Ovde nemore radna snaga da zivi od plate a kamoli od mirovine ljudi. Nasta ce se vamo vratiti , tamo imaju socialne pomoci koliko ovde platu , jos uz to malo na crno i svakako tamo bolje zivis. Svi masovno u njemacku.

  • Ove nase mirovine od 630 km svugdje u EU nazivaju socijalna pomoc. To nije mirovina. Nasi penzici sa tim ne mogu ni režije i lijekove kupiti. O cemu vi nama pisete o poteškoćama Njemačkih umirovljenika. E bas im je nezgodno za razliku od nasih koji uzivaju u raskoši izleta, voća, povrća, mesa, zdrave prehrane. Samo nam recite koji nas umirovljenik moze sa minimalnom i prosječnom mirovinom sebi priuštiti starački dom. To je valjda minimum ljudskog dostojanstva nakon 40 god rada.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.