Sve više stranih poduzeća u BiH, godišnje zarade gotovo 2,4 milijarde KM

U BiH posluje sve više stranih poduzeća, koja za godinu dana zarade gotovo 2,4 milijarde KM, a uglavnom se bave prerađivačkom industrijom i trgovinom.

Posljednji podaci državne Agencije za statistiku pokazuju da je 2015. u BiH bilo 407, u dvije prethodne godine 388, a u 2012. godini 372 strana poduzeća, piše Blic.rs.  Riječ je o tvrtkama s 20 i više zaposlenih koje su u većinskom stranom vlasništvu.

Zapošljavaju ukupno 60.040 radnika, što je oko 20 posto od ukupnog broja zaposlenih u BiH. To, praktično, znači da je u ovim poduzećima, zaposlenje našla gotovo petina radne snage u BiH.

U prerađivačkoj industriji je 188 tvrtki koje zapošljavaju 33.900 osoba, a u trgovini na veliko i malo 114 predstavništava sa 15.584 zaposlenih. Najveći broj podružnica dolazi iz zemalja EU – 317, gdje prednjači Hrvatska sa 60, zatim Slovenija sa 55, te Austrija s 50 predstavništava.

Zemlje izvan EU imaju 90 predstavništava, od čega najviše Srbija – 37.

Statistika pokazuje da su strana poduzeća u BiH tijekom pretprošle godine ostvarila promet od 11,96 milijardi KM, dok je za troškove zaposlenih otišlo 1,1 milijardi KM.

Ekonomisti ističu da je riječ o tvrtkama koje su zdravi dio ekonomije BiH, koja se inače suočava s mnogim problemima i bori s velikom nelikvidnošću.

– Ova poduzeća vode računa o svim elementima poslovanja, zbog čega i ostvaruju prilično visok profit. Uredno izmiruju svoje obveze prema državi i radnicima, a u prosjeku imaju oko 150 zaposlenih. Poslujući s njima opstaju i mnogi dobavljači iz BiH.

Domaćem gospodarstvu plaćaju poreze i doprinose, dok redovitom isplatom plaća utječu na rast kupovne moći građana – ističu ekonomisti. Iz Vijeća stranih investitora BiH poručuju da strane kompanije promoviraju osnovne ekonomske ciljeve jedne zemlje, kao što su stabilnost, razvoj i razmjena znanja, te usvajanje novih tehnologija.

– S obzirom na izuzetno visok vanjskootrgovinski deficit i loše gospodarske performanse BiH, kao i nedostatak investicijskih sredstava za rast izvoza i gospodarsku ekspanziju, strane investicije predstavljaju najoptimalniji oblik plasmana u naše gospodarstvo.

Direktne strane investicije, prije svega, potiču trgovinu, razvoj i gospodarski rast zemalja u tranziciji putem kompanija koje ulaskom na tržište donose ne samo capital, nego i ostale resurse koji mobiliraj i domaće gospodarstvenike – kaže izvršna direktorka Vijeća stranih investitora BiH Sanja Miovčić.

Prema njezinim rečima, ulaskom na tržište velikih međunarodnih korporacija, stvara se prostor i za razvoj domaćih malih i srednjih poduzeća.

– To dovodi do više stope rasta, povećanja izvoza, te ubrzanog provođenja strukturalnih reformi. Na kraju, osigurava bolju ekonomsku stabilnost i povoljniji kreditni rejting države.

Međutim, važno je da dolazak novog investitora prati odgovarajuća infrastruktura i logistika, te efikasan administrativni aparat koji će agilno servisirati investitora, a ne biti mu prepreka u realizaciji njegove investicije, što je trenutno slučaj – kaže Miovčićeva.

U BiH je za 6 mjeseci 2017. pokrenuto ukupno 574 postupka likvidacija i stečaja tvrtki, što je za 15 više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je iz registra pravnih osoba izbrisano 339 tvrtki. Za pola ove godine otvoren je 121 stečajni postupak i 453 likvidacije.

Zaključno s kolovozom, u BiH je blokirano 74.837 računa, a ukpno 64,017 tvrtki blokiran je bar jedan račun.

Za samo 8 meseci 2017. blokirano je 10.284 računa, što je za čak 62 posto više nego tijekom cijele prošle godine.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.