Sve o tunelu Prenj na jednom mjestu: Od Sarajeva do Mostara za sat vremena

Tunel Prenj će biti jedna od najznačajnijih dionica Koridora Vc koji podrazumijeva povezanost juga i sjevera Bosne i Hercegovine autocestom.

Izgradnja ovog tunela bi trebala početi uskoro, a sama cijena izgradnje govori o njegovoj kompleksnosti.

U poduzeću Autoceste Federacije BiH (AC FBiH) su konstatirali da će to biti tehnički najzahtjevnija i jedna od najkompleksnijih građevina u povijesti građevinarstva Bosne i Hercegovine.

Da bi se taj građevinski poduhvat ostvario pomoći će Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Europska investicijska banka (EIB) koje će izgradnju tunela Prenj i prilaznih dionica financirati s po 300 milijuna eura (ukupno 600 milijuna eura).

Veoma smo svjesni toga da građani Bosne i Hercegovine iščekuju završetak izgradnje cijelog Koridora Vc kako bi se omogućio brži pristup, bolja transportna i trgovinska povezanost te sigurnija vožnja širom Bosne i Hercegovine. Tunel Prenj je ključni dio cijelog Koridora, predstavlja tehnički izazov i još važnije što će se njime skratiti vrijeme putovanja i povezanost, napomenula je za Klix.ba direktorica EBRD-a u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl.

Prema njezinim riječima, veliko im je zadovoljstvo što podržavaju AC FBiH i Vladu u realizaciji ovog projekta, kao i zbog toga što Europska unija daje veliku podršku.

Manuela Naessl (Foto: Pixsell/Armin Durgut)

Podsjećamo da je izgradnja cijelog Koridora Vc financirana povoljnim kreditima EBRD-a i EIB-a te bespovratnim sredstvima Europske unije. EBRD je do sada osigurao kredite u iznosu od 821 milijun eura, dok je Europska unija osigurala 570 milijuna eura bespovratne pomoći u obliku investicijskih grantova i grantova kojima se financira tehnička pomoć.

Europska unija infrastrukturni razvoj Bosne i Hercegovine i ostalih država Zapadnog Balkana (Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova) podržava izravno kroz predpristupne fondove, kao i kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF). Od 2009. do danas WBIF-om su osigurane tri milijarde eura bespovratnih sredstava Europske unije i bilateralnih donatora za projekte čija je vrijednost procijenjena na više od 25 milijardi eura.

Karakteristike i izazovi

Tunel Prenj će biti na dionici autoceste između Konjica i Mostara, bit će najduži tunel na Koridoru Vc, deveti najduži tunel u Europi i 30. najduži tunel u svijetu. Preciznije, njegova dužina će iznositi 10,9 kilometara. Procjena je da će izgradnja koštati 400 milijuna eura te da će trajati šest godina. Javna rasprava o izgradnji bi trebala početi u jesen ove godine. U AC FBiH su izdvojili neke od tehničkih aspekata tunela.

Imat će dvije tunelske cijevi i veliki broj poprečnih veza između cijevi, inteligentni sustav upravljanja prometom, reguliranu separatnu odvodnju stijenske vode i vode s prometnice, opsežno osvjetljenje i signalizaciju. Ovo će biti prvi tunel u Bosni i Hercegovini i regiji duži od šest kilometara, ukazali su.

Priloženi videozapis prikazuje preliminarni projekat ovog tunela, a koji je napravljen 2016. godine. U AC FBiH su za Klix.ba izdvojili očekivane izazove u izgradnji, prvenstveno one s inženjerskog aspekta.

Tunel Prenj prolazi kroz planinski masiv s velikim nadslojem iznad tunela od jedan kilometar, tako da su u dubini tog stjenskog masiva mogući određeni geološki problemi u obliku podzemnih voda, čak i jezera, pećina i kaverni koji mogu uzrokovati značajne probleme. Zbog dužine tunela, velika pažnja će biti posvećena ventilaciji, obrazložili su u AC FBiH.

Kako su naglasili, teški geološki i hidrogeološki uvjeti na sjevernoj strani tunela moraju biti tretirani s najvećom ozbiljnošću. Na stručnom skupu, koji je održan u travnju ove godine u Sarajevu i koji je financirala Europska unija, poručeno je da je cilj izbjeći dvije mogućnosti. David Rajšter, koji je među angažiranima na izgradnji tunela, naveo je da je cilj izbjeći da bude pretplaćen ili da AC FBiH kao investitor odustanu od ovog gradilišta.

Istaknuli su da će na samom gradilištu biti 300 radnika te da će značajan broj radnika biti angažiran na pripremnim i pratećim djelatnostima, kao što su dostava materijala, komponenti i opreme potrebne za izgradnju i opremanje.

Što donose tunel Prenj i Koridor Vc

Koliki će biti značaj tunela Prenj pokazuje i to da će putovanje između Sarajeva i Mostara trajati sat vremena umjesto dosadašnjih od 90 do 120 minuta. U AC FBiH su detaljnije ukazali na značaj ovog tunela, odnosno cijelog Koridora Vc.

Bosna i Hercegovina će se tunelom Prenj strateški kvalitetnije pozicionirati u europske tokove, jer će se transportnim međunarodnim Koridorom Vc privući promet putnika i prijevoz roba od Budimpešte prema Jadranu. Veliki dio srednje Europe će se povezati s jugoistočnom Europom i Jadranskim morem. Time Bosna i Hercegovina postaje važna tranzitna zemlja koja povezuje europski jugoistok i sjever, istaknuli su.

Trasa Koridora Vc

Samim Koridorom Vc povezat će se Budimpešta, Osijek, Doboj, Zenica, Sarajevo, Mostar i autocesta A1 (Dalmatina) u Hrvatskoj.

Koridor Vc bit će povezan s Mediteranskim koridorom kojim su povezani Hrvatska, Mađarska, Slovenija, Austrija, Italija, Francuska i Španjolska, piše Klix.

Trasa Mediteranskog koridora

Mediteranski koridor je povezan sa skoro svim ostalim europskim koridorima, a to su Rajna-Dunav koridor, Baltičko-jadranski koridor, Skandinavsko-mediteranski koridor, Rajna-Alpe koridor, Sjeverno mediteranski koridor i Atlantski koridor.

Europska mreža koridora

Iz prethodno rečenog je jasno zašto u AC FBiH napominju na značaj i potencijale Koridora Vc za industriju, poljoprivredu i turizam.

(www.jabuka.tv | Foto: Autoceste FBiH)

3 komentara

  • Trebao bi početi uskoro? Što to točno znači uskoro, tender još uvijek nije raspisan, a svima je općepoznato koliko traje jedan obični natječaj u JP Autoceste. No javno poduzeće za to neće odgovarati, krivnja će se prebacivati na izvođača radova koji će u startu projekta kasniti i to će biti jedini fokus u medijima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.