Sve institucije u BiH podređene izborima i dodvoravanju biračima – Jabuka.tv

Sve institucije u BiH podređene izborima i dodvoravanju biračima

Izvršna i zakonodavna vlast na svim razinama u BiH svoj rad u posljednjih nekoliko mjeseci podredila je isključivo predstojećim izborima i gotovo je sigurno da u sljedeća dva mjeseca parlamenti i vlade na svim razinama neće uraditi ništa što nije u funkciji izbora, kampanje i dodvoravanja biračima, a za sve to vrijeme najnormalnije će primati plaću.

Već danas je gotovo sigurno kako nastavak sjednice Zastupničkog doma parlamenta BiH započete još krajem srpnja neće biti održan ni u rujnu, a to je potvrdilo nekoliko zastupnika, koji mjesečno primaju oko 5.000 KM i koji naglašavaju kako nema šanse da se zastupnici s terena povuku u parlament, navode Nezavisne novine.

Također, zastupnici Parlamentarne skupštine BiH, sudeći barem po službenoj stranici u sljedećim mjesecima neće imati nikakve međunarodne aktivnosti, iako su nadaleko poznati po svojim vrlo čestim i skupim putovanjima. Jedina aktivnost koju su najavili u ovom mjesecu je sjednica Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH, predviđena za 30. kolovoza, ali u sastavu ovog odbora nema zastupnika.

I za posljednju sjednicu bilo je pitanje hoće li biti održana. Mislim da je iluzorno očekivati da u rujnu imamo sjednicu jer neće nitko s terena doći u parlament, a ne zna ni o čemu će raspravljati u njemu, rekla je Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu PS BiH.

Kao i s parlamentom BiH, slična situacija je i sa ostalim zakonodavnim tijelima u BiH, a ništa bolje nije ni kada je u pitanju izvršna vlast jer je posljednja sjednica Vijeća ministara BiH održana 1. kolovoza, a sljedeća još nije niti najavljena.

Entitetske vlade sastaju se obično jednom tjedno, ali, kako naglašavaju i sudeći po priopćenjima sa sjednica, evidentno je da su svi okrenuti ka 7. listopada. Sve što se može očekivati u narednim danima i mjesecima jeste rad institucija u funkciji izbora i zlouporabi javnih resursa za predizbornu kampanju.

Analitičari naglašavaju da je zloupotreba institucija prisutna na svim razinama te da to rade i vlast i opozicija i da nije ništa novo u odnosu na ranije izbore.

Mi ne znamo uopće kako država funkcionira u ovom razdoblju pred izbore. Često se to pitamo jer institucije uopće ne rade ono što bi trebale raditi. Građani su prepušteni sami sebi i zato imamo jedno opće razočarenje, odlaske mladih iz ove zemlje, rekla je Murisa Marić, predsjednica Udruge “Don”, koja je dio koalicije “Pod lupom”.

Ono što je problem u BiH je to  da kampanja za izbore počinje mjesecima prije službene i da već početkom godine institucije, odnosno ljudi koji vode institucije i političari, počinju razmišljati u funkciji izbora i sve što dalje rade je s ciljem političke promocije i dodvoravanja biračima, navode Nezavisne novine.

To rade sve stranke i svi političari i nema izuzetaka, od lokalne do državne razine. Središnje izborno povjerenstvo BiH je ono koje bi to donekle trebalo sankcionirati, jer mi imamo kampanju prije službene kampanje i zlouporabu javnih resursa u kampanji, čemu se mora stati u kraj, istaknula je Marić.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.