Sve institucije RS prekidaju suradnju s Tužiteljstvom, Sudom BiH i SIPA-om

Vlada i sve institucije Republike Srpske (RS) prekidaju suradnju sa Sudom i Tužiteljstvom BiH te Državnom agencijom za istrage i zašite (SIPA) BiH, a nakon grubog kršenja međupolicijske suradnje, jutrošnjim upadom SIPA-e u prostorije Općine, policijske stanice i komunalnog poduzeća u Novom Gradu/Bosanskom Novom, priopćio je danas ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Lukač je na izvanrednoj press konferenciji i nakon izvanredne sjednice Vlade RS-a u Banja Luci, prenio zaključak entitetske vlade u kojem se od MUP-a RS-a traži da ”spriječi svaki ulazak i pretres prostorija republičkih i lokalnih institucija RS-a”.

”Postupanje ‘neustavnih institucija Suda, Tužiteljstva i SIPA-e BiH protivno ustavu BiH i RS’ imajući u vidu ovako neprimjereno i provokativno postupanje, Vlada i sve institucije RS-a prekidaju suradnju sa Sudom, Tužiteljstvo i SIPA-om,” rekao je Lukač.

Vlada RS-a smatra da je postupanje SIPA-e u Novom Gradu/Bosanskom Novom predstavlja grubo krešenje međupolicijske suradnje, jer se njime dovodi u pitanje povjerenje u MUP RS-a, koji je dosad uvijek surađivao sa sigurnosnim agencijama i Sudom i Tužiteljstvom BiH.

”Sud BiH je iskazao izrazito nepovjerenje navodeći u naredbi da postoji bojazan da bi predmeti istrage mogli biti uništeni ili skriveni, iako su imali mogućnost da od MUP-a RS-a traži da dostavi dokumentaciju u vezi s navedenim predmetima ili da pošalje svog inspektora da izvrši uvid u dokumentaciju ili istu izuzme, prenio je Lukač stav entitetske vlade.

Vlada RS-a ostaje i dalje, dodao je, opredjeljenja za korektnu suradnju svih sigurnosnih i pravosudnih institucija u BiH u skladu s ustavom.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović zatražila je danas da se zakaže posebna sjednica Narodne skupštine ”zbog današnjeg upada” pripadanika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u prostorije policijske stanice i Općine Novi Grad/Bosanski Novi.

Prema zahtjevu, koji je upućen predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću, Cvijanović je zatražila da se posebna sjednica o ovom pitanju održi danas, 10. prosinca, odmah po zaključenju 8. redovne sjednice parlamenta RS-a.

O ovom zahtjevu danas će se odrediti Kolegij Narodne skupštine.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH od ranih jutarnjih sati veći broj pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrši uhićenja i pretrese na području Bosanskog Novog.

Istražitelji Tužiteljstva BiH nalaze se na terenu gdje koordiniraju akcijom.

Uhićeno je pet osumnjičenih, a vrše se pretresi na četiri lokacije. Pretresa se i zgrada MUP-a, koja je pod stražom i kontrolom SIPA-e.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta u kojem Tužiteljstvo BiH vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na ovom području, nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, tijekom 1992. godine.

Uhićeni su osumnjičeni: Ljuban Babić (1962.), Ranko Balaban (1959.), Rajko Karlica (1968.), Mirko Odžić (1960.) i Milenko Brčin (1963.). Oni su pod istragom i osumnjičeni su da su počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti.

Kao posljedica počinjenih zločina, dogodio se progon gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti s ovog područja, a počinjeno je i ubujstvo 27 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Agići i Ekići u MZ Maslovare.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.