Svaki treći radnik u BiH prijavljen na minimalac

Sve je teže preživjeti s prosječnom plaćom tek nešto većom od 800 KM, koliki je prosjek u BiH, s realnim izgledom da postane i manji. U tom prosjeku ima onih koji na ruke mjesečno prime i po nekoliko tisuća KM, doduše tek nekoliko, dok je na drugoj strani vojska onih koji mjesečno prime tek 45 posto od prosjeka, koliko po zakonu iznosi minimalna plaća radnika. Tu je i četvrtina onih koji rade na crno, piše Večernji list.

Život na minimalcu

Pretpostavlja se da minimalac prima skoro svaki treći radnik u BiH. Minimalna plaća bi po definiciji radniku trebala osigurati odgovarajući životni standard, odgovarajuću socijalnu sigurnost te naknadu za njegov rad. To je samo po definiciji, dok s najnižom neto plaćom, koja iznosi 378 KM, teško je osigurati obitelji i one najosnovnije potrebe. Ima i poslodavaca koji radnicima isplaćuju plaću koja je i manja od najmanje propisane. Ako se analizira struktura zaposlenih kojima se isplaćuje najniža plaća, dolazi se do podatka da neki radnici po stupnju svog obrazovanja nikako ne bi trebali primati minimalac.

Procjenjuje se da od ukupno nešto više od 430 tisuća zaposlenih u Federaciji BiH, oko stotinjak tisuća njih prima minimalac, neki radnici čak i manje. Još gora situacija je u Republici Srpskoj gdje od nešto manje od 300 tisuća zaposlenih, poslodavci za više od sto tisuća ili za 35 posto radnika isplaćuju najnižu plaću od 370 KM. Oni uplaćuju i najniži mjesečni iznos doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje od 113,5 KM, podaci su Fonda MIO za 2013. godinu.

Teško je stanje u sektoru privatnih poduzeća gdje je zaposleno stotinjak tisuća radnika s prosjekom od 601 KM, a za 60 posto radnika isplaćuje se najniža plaća i time najniži iznos doprinosa. U sektoru samostalnih djelatnosti, za 80% radnika isplaćuje se najniža plaća i minimalan doprinos za MIO, što kod osiguranika unaprijed opredjeljuje i mali iznos buduće mirovine.

Preživjeti s 13 KM dnevno

Najniža neto satnica u FBiH je 2,15 KM. I ti radnici, a najčešće i cijela obitelj, moraju preživjeti s 13 KM dnevno. Plaćanje komunalnih računa moraju smjestiti u drugi plan. I oni svakodnevno odlaze na posao, rade osam ili možda čak i 12 sati, vraćaju se kući, a onda slijede muke – pronaći kako preživjeti od minimalca. Građani postaju siromašni, gladni, zaduženi, korumpirani, bolesni, depresivni, kockari koji puše, piju, provode vrijeme u kladionicama, a mnogi žele pobjeći iz BiH, pišeVečernji list.

(www.jabuka.tv)

Nema komentara

  • bitno je da se kladionice množe iz dana u dan, jedino što profitira u ovim kaotično kriznim financijskim vremenima…….mene osobno šokirala količina tih kladionica po svim trž. centrima u Mostaru, a i u okolici grada, također u Širokom, Čapljini..itd–katasrofa…žalosno i jadno gdje ljudi pokušavaju doći do nekog dobitka, da bi riješili možda koji novčani problem u životu, a i jednostavno traže bijeg od problema, svakodnevnih jada i razmišljanja kako skrpit kraj s krajem….

  • Zato se doktorim mora placat za svaku operaciju a novac od firmasa se iznosi po bankam u inozemstvo jada to nigdje nema!!nakarada drzava i sve drugo pitam se sta misle ovi sto vode ovu kvazi drzavu?!

  • A di su oni što redovito pišu po portalima kako je ovde sve prekrasno,obećana zemlja,nema nigdi ovakog života,čistoće,poštenja itd,pitajte umirovljenike kako sa tristo km preživit,nikako,da nemaju nekog svog umrli bi od gladi,ali bitno je busat se u prsa i reć da si hrvatina,govna smo mi,od velikih gazdurina hrvatina pa sve do nas samih,15 godina rada mi nigdi nije upisano,a nije mi poslodavac bio ni srbin ni musliman nago hrvatine iz Širokog Brijega,fuj,sramite se,iako nemate srama,bitno je da ste prijavljeni u Hrvatskoj,i vi i vaše ženice i materetine i babetine,malo vam je što ste nas ovde oderali i zaradili na nama,nego idete u Hrvatsku da i tamo oderete sirotinju,oćete li u crkvu sutra? naravno

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.