Svaki peti muškarac i svaka šesta žena u svijetu obolijeva od tumora – Jabuka.tv

Svaki peti muškarac i svaka šesta žena u svijetu obolijeva od tumora

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da svaki peti muškarac i svaka šesta žena u svijetu obole od raka, a da svaki osmi muškarac i svaka jedanaesta žena umru od te bolesti.

U svijetu je tijekom ove godine zabilježeno 9,6 milijuna smrtnih ishoda. Novi slučajevi raka u svijetu u ovoj godinu dostižu 17 milijuna oboljenja, dok je 2012. zabilježeno četiri milijuna.

Oko polovine novih slučajeva i više od polovine ukupnih smrti od raka u svijetu 2018. zabilježeno je u Aziji, većinom u Kini, djelomično i zato što je tamo koncentrirano oko 60 % svjetskoga stanovništva. Pet godina nakon postavljanja dijagnoze oboljenja i dalje živi 43,8 milijuna pacijenata, navode stručnjaci.

Rak pluća vodi među najčešće dijagnosticiranim oboljenjima kod muškaraca i predstavlja glavni uzrok smrti 20 % slučajeva, prenose mediji. WHO navodi da je zabrinjavajuće povećanje slučajeva raka pluća kod žena, koji sada predstavlja glavni uzrok smrti od karcinoma ženskih osoba u 28 zemalja.

U Sjevernoj Americi, sjevernoj i zapadnoj Europi, posebno u Danskoj i Nizozemskoj, Kini, Australiji i Novom Zelandu primijećena je najviša stopa novih slučajeva kod žena, a Mađarska vodi na tom popisu. Rak dojke je glavni uzrok smrti od raka među ženama – 627.000 smrtnih slučajeva. On predstavlja i oko četvrtinu novih slučajeva raka dijagnostificiranih među ženama u svijetu. Među novim slučajevima slijedi rak debelog crijeva u razvijenim zemljama i rak grlića maternice u zemljama u razvoju.

Povećanje broja oboljenja od raka izazvano je demografskim rastom, starenjem i porastom faktora opasnosti poput pušenja, pretilosti, slabijeg kretanja i neuravnotežene prehrane. U zemljama brzog ekonomskog rasta rak je povezan sa siromaštvom i zarazama i najčešće se otkriva na jetri, želucu, grliću maternice…

Između trećine do dvije petine novih slučajeva raka mogli bi se izbjeći eliminiranjem ili smanjenjem izloženosti poznatim faktorima opasnosti povezanim s načinom života i okolinom. I broj Europljana oboljelih od karcinoma je u porastu, dok smrtnost od ove bolesti opada, navode iz WHO.

Prema mapi WHO, koja obuhvaća 53 zemlje, od Portugala do Rusije preko Kirgizije, u europskom dijelu 2014. godine od karcinoma je oboljelo 2,4 % stanovništva, što je za pola više nego 2000. godine. Taj broj krije velike razlike, zavisno od vrste karcinoma i stanovništva koje je obuhvaćeno.

Tako je u Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Danskoj i na Islandu rasprostranjenost bolesti dva puta veća 5 %, dok je smanjena 1,8 % u Zajednici Neovisnih Država, koja uključuje devet zemalja nekadašnjeg sovjetskog bloka, među kojima su Bjelorusija, Gruzija i Rusija, prenosi Večernji list BiH.

Stopa oboljelih u EU je 2013. godine iznosila 2,8 %, pri čemu su više obolijevale žene 2,9 % nego muškarci 2,7 %. Broj slučajeva karcinoma dojke u porastu je za čak 30 % od 2000. godine.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.