Svaki građanin BiH u prosjeku dužan 3.370 KM

Zaduženost po stanovniku kontinuirano raste, a trenutno prosječno iznosi 3.370 KM, pri čemu je zaduženost u RS viša za 80 posto ili 1.932KM u odnosu na FBiH, podaci su koje je Centar civilnih inicijativa (CCI) predstavio u izvješću “Stanje nacije”, piše Večernji list

Unutarnji i vanjski dug Bosne i Hercegovine nije mali i sigurno je da klizimo prema dužničkoj krizi.

“Prosječna zaduženost građana u BiH je 3.370 KM. Ako gledamo odvojeno, onda imamo situaciju da je svaki građanin u Republici Srpskoj zadužen u prosjeku blizu 4.400 KM, a u FBiH svaki građanin je zadužen 2.400 KM. Dakle, vidimo da je enormna razlika u zaduženosti između Federacije i Republike Srpske”, izjavio je Adis Arapović iz CCI-a.

U oblasti javnih financija, ukupni javni dug već sedam godina raste, pri čemu je 2015. godine dostignut povijesni maksimum od 43% BDP-a, a negativan trend nastavljen je i u 2016. godini pa će u Republici Srpskoj javni dug gotovo sigurno prijeći EU limit od 60% BDP-a, čime se podriva fiskalna održivost entiteta, ali i cijele države, naveli su iz CCI-a.

U CCI-u smatraju da Bosna i Hercegovina klizi prema dužničkoj krizi, usprkos namjerama reformske agende da stabilizira javne financije i da se konsolidira javni dug u BiH je i dalje stanje takvo da pola prihoda budžeta entiteta odlazi na otplatu duga.

Otplata duga mora se vršiti iz proračunskoga suficita, smatra Arapović. Ali, proračunski suficit u entitetskim proračunima odavno je zaboravljena kategorija. Udio otplate duga u prihodima kreće se od 54 posto 2014. godine do 58 posto 2016. godine u Federaciji i ima stalno uzlazni trend. RS ima mnogo jači ovaj uzlazni trend.

“Ovaj problem sa javnim dugom je samo djelomično ispričan. Javni dug ne obuhvaća ukupnost javnoga duga, čak smo vrlo stabilni na stajalištu da gotovo nitko u Bosni i Hercegovini nema ukupne konsolidirane zbirne podatke o javnom dugu, kako to nalaže međunarodna praksa. Javni dug Bosne i Hercegovine obuhvaća samo vidljivo financijsko zaduživanje kod stranih i domaćih financijskih institucija. On ne obuhvaća dio unutarnjega duga između institucija, između privatnoga sektora i institucija i ostatak unutarnjega duga. Dakle, nevjerojatno zvuči činjenica, ali u Bosni i Hercegovini ni jedna adresa nema podatak o konsolidiranom ukupnom javnom dugu Bosne i Hercegovine” tvrdi Arapović.

Zbog svega ovoga iz CCI-a tvrde da se dio informacija o javnom dugu zemlje svjesno skriva od javnosti. Dio informacija o javnom dugu plasira se u javost na selektivan način i daje se iluzija o tome da Bosna i Hercegovina nije visoko zadužena zemlja, prenosi Večernji list.

“To naprosto nije točno! Bosna i Hercegovina je itekako zadužena zemlja s obzirom na to kakav je naš trgovinski debalans, s obzirom na to kakvo je stanje naše ekonomije, s obzirom na to kolika je stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini” smatra Arapović.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.