Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao u prvi službeni posjet BiH

Novoizabrani predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković stigao je, zajedno s izaslanstvom Vlade RH, u dvodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini. Ovo je ujedno i njegov prvi službeni posjet nekoj zemlji.

Kako je ranije najavljeno, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske u BiH su stigli potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te predsjednik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Plenković će prvo posjetiti Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, gdje će se prvo susresti s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, a nakon toga i sa članovima Kolegija Zastupničkoga doma i Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Novoizabrani hrvatski premijer u Sarajevu će se sastati i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i s poglavarom Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem. Nakon tih sastanaka, najavljen je i susret s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i predsjednikom Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak Franjom Topićem.

Kako je predviđeno programom objavljenim na službenim stranicama Vlade RH, u subotu će se hrvatski premijer i izaslanstvo susresti s rektoricom Sveučilišta u Mostaru Ljerkom Ostojić i članovima Senata, nakon čega slijedi njegov susret s Upravnim odborom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Odmah nakon toga predviđen je susret predsjednika Vlade RH i izaslanstva s predstavnicima Hrvatskoga narodnoga sabora.

Susret predsjednika Vlade RH i izaslanstva s provincijalom Franjevačkoga samostana sv. Petra i Pavla fra Miljenkom Štekom predviđen je također za subotu, nakon čega slijedi obilazak Doma za siromašne studente Franjevačkoga samostana sv. Petra i Pavla te obilazak Hrvatskoga narodnoga kazališta u izgradnji.

Plenković je od ranije potencirao da će jedan od prioriteta vanjske politike Hrvatske biti Bosna i Hercegovina.

“U petak idemo u Sarajevo i Mostar svjesno i namjerno, poslati poruku da je novoj Vladi RH BiH apsolutno vanjskopolitički prioritet broj jedan. Od nas se očekuje da to učinimo i mi ćemo tu zadaću ispuniti u naredne četiri godine i to u korist kohezije i funkcioniranja BiH i u korist jednakopravnosti i zaštite Hrvata kao konstitutivnoga naroda, vrlo konkretno i po sektorima i politički”, kazao je Plenković.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Papak briselski,uljeđno govno…Evo već je u takozvanom sarajevu rekao da se neće uplitati u BiH-a,i da svi moraju bit ravnopravni…hahahaha to svaki činovnik izjavi!Dalje spomenuo je izborne procese u Mostaru i Stocu i spomenuo preglasavanje,zanimljivo u dva grada di su Hrvati držali vlast,ikao HDZ-e ipak su je držali Hrvati,a smeće ljudsko nije spomenuo Travnik,gdje turci nadglasavaju i preglasavaju sve i svakog…
    Ovaj peder će bit gori od Sanadera!
    Neka te gori jebo ti mater proeuropsku,ne silazi nam u ercegovinu!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.