Svaki četvrti stanovnik BiH živi ispod apsolutne linije siromaštva

Svaki četvrti stanovnik Bosne i Hercegovine živi od 238,11 KM. mjesečno, navedeno je u izvještaju Saveza bolju i humaniju inkluziju.

Kako je za Dnevni avaz rekao predsjednik ove nevladine organizacije, dr. Žarko Papić, građani BiH nisu samo siromašni nego se može govoriti o apsolutnom siromaštvu.

”Svaki četvrti stanovnik države živi ispod apsolutne linije siromaštva. Čak 900.000 stanovnika BiH je u takvoj situaciji. To smo dokazali ne samo mi u izvještaju, to dokazuju i druge relevantne organizacije. Tako imamo 900.000 ljudi koji troše 238,11 KM mjesečno i iz godine u godinu ta mjesečna cifra postaje sve manja”, rekao je Papić.

Navodi kako su za aktualnu vlast problemi siromaštva, socijalnih nejednakosti i socijalne pravde zabranjene teme.

”Nacionalne stranke koje su na vlasti, zapravo nisu političke stranke, već kartelska udruženja, interesne kompanije, koje rade same za sebe. Neobjašnjivo je potpuno odsustvo njihovog kontakta s realnošću”, ističe Papić.

Avaz navodi kako su u posljednjih pet godina neto plaće porasle za manje od tri posto, a cijena potrošačke korpe svake godine za jedan posto. Skoro dvije prosječne plaće ili četiri prosječne mirovine potrebni su za jednu potrošačku korpu. Sindikalisti kažu da ih je vlast prevarila.

”Pet puta smo tražili i pet puta nas je prevarila, slagala Vlada premijera Novalića. Tražili smo da se definira najmanja plaća na 407 KM, bez obzira na sektor i poslodavca. To nas ne bi spasilo, ali bi nam pomoglo da se spasimo”, rekao je Avazu predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović.

U postojećoj situaciji općeg, čak i siromaštva ispod granice, postavlja se pitanje kako građani BiH uopće preživljavaju, piše Avaz navodeći kako je osnovni odgovor u doznakama dijaspore.

”BiH je jedna od pet najsiromašnijih zemalja EU. Istraživanja Ujedinjenih naroda pokazuju da nakon najsiromašnijih oko 17 posto stanovništva živi od tri do pet KM”, navodi Avaz.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

 • A sto doticna gospoda sindikalisti ne povedu narod na ulicu..lako je pricat pi pirtaluma i novinama. ajmo na cestu.tri dana i tri noci necemo ni jest ni pit.ionako slabo jedemo .pa da znaju te nase nazovimo vodje koga lazu i gule 20 godina.otkad je uveden pdv nikom normalnom u ovoj drzavi nemoze doteci za zivot.taman da svi clanovi obitelji rade moglo bi se nekako.ni tada nebi bili za luksuz

 • Radiš 40 godina i dobiješ mirovinu 326 KM ne može ni lijekove a radnička najmanja plaća bi trebala biti barem 850 KM a o čem pričate da je plaća 407 KM pa to nije normalno .Time dajete vjetar u leđa tajkunima da rade radnicima što rade.
  Nijedna država se ne može ni nazvati državom u kojoj umirovljenici imaju mirovinu 300-400 KM a radnici plaću 407
  KM.To su dječji nadoplatci u normalnim
  državama.

 • Zar sam se za ovo borio? ;( Ta četvrtina šuti, šuti pognute glave. Jedna četvrtina ispod apsolutne linije siromaštva, druga četvrtina ispod prosječno siromašna, treća četvrtina prosječno siromašna i preživljava i četvrta četvrtina se iseljava. Onaj osjećaj kada 1% gazi 99% stanovništva..

 • Citateljstvu,puce ,narode komentar iznad da manjina sara vecinu ,sto drugo rec vec da je to interes manjine koja se uvukla u sfere drustvenog zivota ,meni je dobro za druge me ne zanima,lose navike i razmisljanja dovode do iseljavanja i odlaska mladih,jer smo nemocni nas glas se ne cuj ,tajnstveni i povuceni ,idemo manjim silama i odlazimo u zemlje EU-zalono je al razumjet je da ce to i dalje bit za sve mlade ljude jdini izlaz,drugih opcija nema,politika koja nema Demokraciju je propast,znaci koja se ne mjenja ,to se zove drugim rjcima ,lazni izori,inzinjering,sve sto mladi i skolovani gledaju je veliko zlo naravno da se odluce ici u zemlje Demokracije,Socijale,Reda,Rada,samo se pitam tko ce ovdje opstat i ostat,punit blagajne trgovackih centara cij vlasnici izrabljuju svoje djlatnike i daju im placi od 450,do 550 km,ili ako hocete i 800 km,tko ce u tim istim centrima gradit promet,upitajmo se malo gdj smo i sto nose dani ispred nas,mislim bunt iseljenja poslje neuspjeha sa smiljem.

 • sve je tako al kad je narod ovca a čobani nas vode al doće vrijeme kad će izvor presušit i neće imati od kud sisati ako nema većina ne može nikom biti dobro

Komentiraj: