Svake godine izgubimo 30 sekundi proljeća

Svake godine čovječanstvo izgubi 30 sekundi proljeća – navode znanstvenici. Na sjevernoj polutki proljeće se skraćuje za 30 sekundi svake godine uslijed pomjeranja Zemljine osi.

Početak proljeća, prema kalendaru zemalja na sjevernoj hemisferi, zove se Zemljina proljetna ravnodnevnica.

Zemljina os, koja je nagnuta za 23,5 stupnjeva u odnosu na svoju orbitu, nije tada okrenuta k Suncu, kao što je tijekom ravnodnevice u ljeto, niti je okrenuta od njega kao što je za vrijeme zimske ravnodnevice, već je tada na pola puta između te dvije točke, prenosi Srna.

Prema izvještaju portala LiveScience, promjena izazvana kolebanjem Zemljine osi zove se precesija, a zbog nje ljeto počinje 30 sekundi ranije svake godine.

Ovaj postupni pomak u orijentaciji dio je ciklusa koji traje 26.000 godina.

To znači da će tek nakon 8.680. godine, kada će biti najkraća anomalija, proljeće početi vraćati svoje izgubljeno vrijeme od ljeta te se produžavati svake godine.

Trenutna znanstvena teorija glasi da je 23,5 stupnjeva Zemlje u odnosu na ravni njezine orbite (što omogućava različita godišnja doba) nastalo sudarom Zemlje s objektom nazvanim Teja, koji je bio veličine Marsa.

Prema teoriji, veliki sudar je pomjerio Zemlju sa svoje pozicije i poslao sirove sastojke iz kojih je Mjesec kasnije formirao orbitu oko Zemlje.

(Srna)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.