Sva čuda poljoprivredne tehnike i tehnologije na najvećem svjetskom agro show u Parizu

Poljoprivreda je sektor koji u svijetu ide u korak s vremenom sve veće digitalizacije i uporabe mobilnih aplikacija, robota i svih čuda tehnike i tehnologije, te primjene znanja koja povećavaju proizvodnju, pri čemu se posebno vodi računa o optimalnoj uporabi pesticida, zaštiti tla i vode, te smanjivanju potrebe za radnom snagom.

Poljoprivrednici se pomoću novih mobilnih aplikacija sve bolje povezuju i s potrošačima te direktno dolaze do njih kako bi im prodavali svoje proizvode te tako zaobišli otkupljivače i trgovce koji im uzimaju dobar dio profita.

A sve ovo moglo se vidjeti na najvećem agro show u svijetu – sajmu SIMA Paris 2019.

Ako je pariški salon automobila mjesto gdje se promoviraju najbolji modeli svjetske auto industrije, onda je SIMA sajam koji pokazuje što se sve u svijetu proizvodi od tehnoloških čuda za olakšavanje rada u poljoprivredi i stočarstvu, voćarstvu, povrtlarstvu i dr. Zato i ne čudi da je na ovom sajmu, koji se ovaj tjedan održava u Parizu, sudjeluje čak 1800 izlagača iz 42 zemlje svijeta koji su prezentirali najnovija tehnološka dostignuća u poljoprivredi.

Iako na štandovima kompanija koje izlažu nerijetko žele govoriti o cijenama ovih najnovijih dostignuća, za pojedine strojeve i mehanizaciju potrebni je izdvojiti od nekoliko stotina tisuća eura, pa do cifre od milijun i više eura. Na žalost, među brojnim izlagačima, kako nam je neslužbeno potvrđeno s ovog sajma, nema predstavnika tvrtki iz Hrvatske, osim ako ne izlažu zajedno s svojim partnerskim kompanijama čiju opremu i mehanizaciju zastupaju u Hrvatskoj ili našoj regiji. Ipak pojedini stočarska udruženja poput udruge Salers sudjeluje na aukcijama stoke koje se svakodnevno održavaju na sajmu, a prisutni su i predstavnici prodavatelja poljoprivrednih strojeva i mehanizacije iz Hrvatske, piše Agrobiz.hr.

Atraktivni traktori i strojevi

Iako su najnovije marke traktora koje se izlažu na sajmu, svakako jedna od najatraktivnijih stvari za posjetitelje, od onih koji se koriste za obradu velikih površina, sa snažnim motorima i ogromnim konjskim snagama, do specijalnih traktora koji se koriste u stočarstvu, pa čak i “fancy” traktora koji se koriste za razne traktorske show-e po svijetu, francuske i svjetske poljoprivrednike više su zanimali novitete u poljoprivrednoj mehanizaciji.

Poljoprivredna mehanizacija i dostignuća su otišli toliko daleko da danas primjerice na tanjurači, plugu ili na raznim drugim priključnim strojevima imate instalirane digitalizirane prijemnike koje poljoprivredniku na kompjuter ili mobitel šalju podatke od temperaturi tla, količini prisutnosti pesticida, veličini i vrsti korova itd. O primjeni robota koji sve više zamjenjuju poljoprivrednik u brojnim poslovima da se i ne govori.

Posljednjih godina revolucija u informacijskoj tehnologiji uzdrmala je poljoprivrednu industriju. Odnos između “farmera” i njihovog rada stalno se razvija, zbog snažnog utjecaja digitalizacije u procesu proizvodnje, distribucije i potrošnje. Prosječna veličina farmi je u uzlaznom trendu, a tehnologija se mora razvijati u skladu s tim.

Nove tehnologije su tako postale odlučujući alat za podršku poljoprivredniku u donošenju odluka, a istovremeno nude mogućnost rada na integriran način i s većom preciznošću. Često smatrani staromodnim sektorom djelatnosti, poljoprivreda i njezine inovacije danas su možda na čelu nove tehnološke revolucije, zaključak je to s glavne konferencije na sajmu posvećenoj inovacijama u poljoprivredi.

Pojava digitalne tehnologije tako je uvela novu generaciju “agro-poduzetnika” koji su revitalizirali sliku poljoprivrede, koju su mladi do sada odbijali. Ova digitalna revolucija također je iznjedrila novu viziju struke tako što je preispitala vještine i odnose između poljoprivrednika i potrošača, poruka je s konferencije vodećeg udruženja francuskih farmera AXEMA. Poljoprivreda postaje i sektor koji se natječe da se što više i bolje približi potrošačima. Digitalizacija podataka olakšala je pristup informacijama o proizvodnji i uzgoju, čime je uklonjena prepreka između poljoprivrednika i potrošača.

Novi oblici komunikacije razvili su se oko revolucije velikog broja podataka, omogućujući poljoprivrednicima da komuniciraju jedni s drugima više zahvaljujući društvenim medijima. Ponašanje potrošača stalno se mijenja, a potrošači su sve više uključeni i prate odakle dolaze njihovi proizvodi.

Zanimljivost ovogodišnjeg sajma je i to što naglasak stavljamo na start up kompanije u agrobiznis sektoru, pa smo organizirali posebnu halu tzv. “Start-up Villages” (inovacijsko selo), na kojem kompanije iz cijeloga svijeta prezentiraju nova rješenja i digitalnu poljoprivredu koja zauzima sve već mjesto u modernom agrobiznisu, kaže Frédéric Martin, direktor sajma. Prema njegovim riječima u europskoj i svjetskoj poljoprivredi prisutno je sve više ulagačkog kapitala koji se usmjerava na mlade start up kompanije, koje razvijaju nova rješenja koja olakšavaju rad u poljoprivredi, ali su i usmjerena prema potrošačima jer su kratki lanci opskrbe i nabavka kvalitetnih proizvoda na lokalnim tržištima postala nezaobilazni trend u EU.

Francuska vodeća u proizvodnji govedine i teletine

Francuska je vodeći proizvođač i potrošač govedine i teletine te drugi najveći proizvođač mlijeka u Europi nakon Njemačke. Francuska ima više od 2,5 milijuna doza proizvedene sperme stoke, 70.000 uzgojnih životinja, a nekoliko tisuća francuskih embrija prodaje se svake godine diljem svijeta. Sa 912.000 registriranih krava i 12.000 bikova na farmama, francusko je stado najveći europski genetski rezervoar za uzgoj goveda. Francuska nacionalna proizvodnja govedine i teletine u 2017. godini iznosila je 1,4 milijuna tona (ekvivalent u trupovima).

U zadnjih 20 godina godišnji genetski napredak koji su ostvarile tri glavne francuske pasmine je između 65 i 100 kg mlijeka. U deset godina, prosječna proizvodnja francuske holstein frisian krave povećala se za 1.000 kg po laktaciji, isključivo zahvaljujući genetskom poboljšanju pasmine. Službene međunarodne ljestvice koje je objavilo udruženje Interbull dosljedno potvrđuju izvrsnost tih rezultata, koji su prepoznatljivi po svojoj preciznosti i pouzdanosti. Od 1995. godine francuski bikovi su među najboljima na svijetu.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.